Un studiu publicat in "The Proceedings of the Royal Society B" a aratat ca maimutele ar putea avea metacognitie, abilitatea de a sti daca cunosc sau nu cunosc un lucru, potrivitIFL Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetarea a fost realizata de Universitatea din Rochester. Cercetatorii au investigat abilitatea oamenilor de a refuza sa raspunda unei intrebari daca nu stiu raspunsul. Studiul a fost construit in jurul ideii de cursivitate, cat de usor este sa auzi, sa vezi sau sa percepi un lucru.

In acest studiu, maimutelor le-a fost aratat un simbol pe un ecran. Acestora li s-a cerut sa aleaga acel simbol dintr-o multime de simboluri, pariind cu pana la trei jetoane pe un anumit raspuns, in functie de cat de sigure erau pe validitatea lui. Daca pariau trei jetoane, pierdeau intreaga miza daca raspunsul era gresit, iar daca pariau un jeton, acesta le era restituit, indiferent de corectitudinea raspunsului.

Adunarea jetoanelor era rasplatita cu mancare.

S-a demonstrat faptul ca primatele pariaza mai multe jetoane cand sunt sigure ca simbolul pe care l-au ales este acelasi cu cel pe care il vazusera pe ecran. Acest lucru s-a intamplat cu precadere cand simbolul era foarte diferit fata de celelalte din multime. Daca era redus contrastul dintre simboluri, maimutele pariau mai putine jetoane, acest lucru indicand faptul ca sunt mai putin sigure pe raspunsul lor.

"Metacognitia este o metoda rapida prin care apreciezi daca stii sau nu un raspuns", a afirmat Stephen Ferrigno, autorul principal al studiului. "Acest lucru se intampla si la maimute. Daca au vazut o poza bine si le-a fost mai simplu sa o codifice, au fost mai sigure pe respunsul lor si au pariat mai multe jetoane".