Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, care evalueaza animalele salbatice in funtie de cat de bine sau cat de rau traiesc, a anuntat faptul ca felinele mari vor fi notate cu un grad inferior, de la "pe cale de disparitie", la "vulnerabile", informeazaIFL Science.

leopardul zapezilorFoto: Wikipedia

Momentan, se crede ca sunt cel putin 4000 de leoparzi ai zapezilor adulti care umbla pe varfurile lantului muntos Himalaya. Acest lucru inseamna ca felinele nu mai indeplinesc criteriile IUCN pentru statusul de "aflate in pericol de disparitie".

"Pentru ca specia sa fie considerata "pe cale de disparitie", trebuie sa existe mai putin de 2500 de exemplare mature, numar care sa fie intr-o rapida scadere", a declarat Dr. Tom McCarthy. "Ambele conditii sunt considerate momentan improbabile, ceea ce este o veste foarte buna, dar nu inseamna ca leoparzii zapezilor sunt in siguranta sau ca trebuie sa celebram vestile. Specia inca prezinta un risc major de disparitie in salbaticie, risc care creste, insa nu la fel de rapid precum se credea", a mai adaugat McCarthy.

Cele mai mari pericole la care sunt expuse felinele sunt vanatoarea, braconajul si schimbarile climatice.