Un grup de exploratori amatori a descoperit o retea de pesteri, cu o vechime de 15.000 de ani, sub orasul canadian Montreal, potrivit BBC.

Pesteri din era glaciaraFoto: Flickr

Pasajul, cu o lungime de cel putin 200 de metri, a fost format in timpul ultimei ere glaciare. Acesta este conectat de Pestera Saint-Léonard si se afla la o adancime de sase metri. Unele dintre regiunile sale pot fi traversate doar cu pe barca.

Reteaua de pesteri a fost descoperita de doi speologi canadieni- Luc Le Blanc si Daniel Caron. In 2014, acestia au descoperit in pamant o fisura de dimensiuni mici, pe care au decis sa o exploreze cu ajutorul unei camere.

Abia dupa doi ani de zile cercetatorii au reusit sa identifice o zona suficient de moale care sa permita sapaturi, oferindu-le posibilitatea de a descoperi ce se afla dincolo de fisura descoperita.

Potrivit speologilor, aceste pasaje tectonice s-au format in timpul ultimei ere glaciare, din cauza presiunii ghetarului aflat la suprafata.

Pana in acest moment, grupul de cercetatori a explorat aproape 150 de metri din lungimea pesterii. Timp in care s-a preocupat si de analizarea stabilitatii terenului, pentru a se asigura ca locuintele aflate la suprafata nu se afla in primejdie.