Cercetatorii au realizat o descoperire impresionanta la centrul agentiei spatiale NASA, din Greenbelt. Peste 80 de urme fosilizate care s-au pastrat timp de milioane de ani pe suprafata unei placi din gresie, le ofera oamenilor de stiinta o noua posibilitate de a intelege comportamentul dinozaurilor si al mamiferelor timpurii, potrivitNew York Times.

Urme fosilizate de dinozauri, gasite la sediul NASAFoto: Captura YouTube - New 10

Cu mai bine de 100 de milioane de ani in urma, dinozaurii isi faceau veacul prin SUA, Maryland. La fel si alte mamifere mici de dimensiunea veveritelor si a bursucilor, dar si reptile zburatoare, cunoscute sub denumirea de pterozauri. In mod impresionant, urmele tuturor acestor animale din perioada cretacica s-au pastrat pe suprafata unei lespezi din gresie, de 30 de metri, dezgropate la sediul Goddard Spaceflight Center al NASA.

Intr-un articol publicat in jurnalul Scientific Reports, cercetatorii sunt de parere ca aceasta aglomerare de urme fosilizate, pe suprafata aceleiasi placi, se poate datora faptului ca dinozaurii vanau mamiferele, dar nu se poate spune cu certitudine acest lucru.

La unul dintre capetele placii din gresie, putem gasi urma unui sauropod tanar, un dinozaur erbivor, cu gat lung. In celalalt capat se afla amprenta unui nodozaur, iar de-a lungul placii putem identifica urme mai mici ale unui pui de nodozaur.

De asemenea, sunt urme ale patru teropozi, rude ale tyrannosaurus rex, de dimensiunea unor corbi mari si putem vedea cum pterozaurii au lasat adancituri in placa, acolo unde reptilele cautau hrana. Oamenii de stiinta au identificat cel putin o ridicatura a ceea ce pare a fi un coprolit sau un excrement fosilizat.

Urmele lasate de mamifere sunt caracteristice, putand fi identificate perechi de amprente care indica piciorul stang si drept al mamiferelor care stau in pozitie de sedere. Potrivit cercetatorilor aceasta este una dintre cele doua situri in care au fost descoperite zeci de amprente ale mamiferelor care au trait in perioada dinozaurilor.