Cartografierea laser a detectat mii de structuri ascunse in regiunea Peten, sugerand ca populatia orasului mayas era cu milioane de oameni mai mare decat se credea anterior, relateazaThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetatorii care au folosit o tehnica de cartografiere de inalta tehnologie au descoperit zeci de mii de case mayase, cladiri, lucrari de aparare si piramide in densa jungla a regiunii Peten din Guatemala, sugerand ca populatia era cu mult mai mare decat se credea anterior.

Descoperirea, care a inclus campuri agricole si canale de irigatii, a fost anuntata joi de o alianta de arheologi americani, europeni si guatemalezi, care lucreaza cu Fundatia pentru Cultura si Mostenire Mayasa.

Studiul estimeaza ca aproximativ 10 milioane de oameni au trait in aceasta zona, ceea ce inseamna ca au avut nevoie de o productie masiva de alimente.

Cei aproximativ 2100 kilometri patrati cartografiati extind suprafata ocupata de mayasi, a caror cultura a inflorit intre anii 1.000 i.e.n. si 900 e.n. Descendentii lor inca mai traiesc in regiune.

Cartografierea a detectat aproximativ 60.000 de structuri induviduale, inclusiv patru centre mayase de ceremonii cu piete si piramide.