O falie de câţiva kilometri lungime s-a format în martie în Kenya, după ploi puternice. Un articol publicat de o cercetătoare şi care prezicea ruperea iminentă a continentului a fost preluat intensiv de presa intenaţională. Informația este însă falsă, a contrazis-o un alt cercetător, scrie Le Monde.

Rift aparut in KenyaFoto: Captura YouTube

Este adevărat că în 50 de milioane de ani, vor exista două Africi, nu una, ca în prezent. Însă imaginile faliei observate în Kenya, şi care au fost intens distribuite pe reţelele sociale, nu sunt legate de fenomenul separării celor două plăci tectonice. Această falie are o lăţime de 15 metri şi o adâncime de până la 15 metri, distrugând inclusiv o porţiune a unei autostrăzi.

Oamenii de ştiinţă urmăresc de ani de zile separarea celor două plăci tectonice, la nivelul Văii Marelui Rift, un fenomen geologic care se întinde de la Marea Roşie până la fluviul Zambezi.

Descoperirea unei falii în apropiere de Nairobi, în Kenya, părea să confirme avansul acestei falii, potrivit articolului publicat de această cercetătoare, Lucia Perez Diaz.

Afirmaţia este însă contrazisă de cercetătorul Stephen Hicks, specialist în seismologie de la Universitatea Southampton şi care este specializat în plăcile tectonice din regiune.

Deşi există un fenomen de separare tectonică în curs, imaginile faliei din Kenya nu au nicio legătură cu acesta. Este vorba de o simplă dezintegrare a solului, fragilizat de ploile puternice, spune cercetătorul, care a publicat un articol în acest sens pe The Guardian.