​Nordul Scandinaviei se confruntă cu un val de căldură care a dus la stabilirea unor noi recorduri de temperatură în locuri unde maximele rar trec de 20 de grade. Zilele trecute, chiar și dincolo de Cercul Polar, maximele au ajuns în multe locuri între 31 și 34 de grade, ”căzând” și recorduri stabilite acum zeci de ani. În localitatea Drag din Norvegia, la 69 de grade latitudine nordică, au fost 34 de grade, în timp ce acum un an temperatura ajungea la doar 15 grade. În aceste condiții, nu este de mirare că în Suedia sunt incendii de pădure chiar și în nordul extrem.

Maximele in nordul Scandinaviei pe 18 iulieFoto: Meteociel

Temperaturile au depășit pe scară largă 30 de grade în Norvegia, Finlanda, Suedia și în nordul Rusiei europene.

De exemplu, în orașul norvegian Trondheim au fost luni 32,4 grade, record absolut de când se fac măsurători meteorologice. În localitatea Mo i Rana au fost 32,6 grade, tot un record, la fel cum o maximă absolută s-a înregistrat și în ”orașul lui Moș Crăciun”, Rovaniemi (Finlanda), unde au fost 32,2 grade. Tot un record absolut a fost și la Sodankyla, 31,6 grade, o localitate în care iarna se înregistrează printre cele mai mici temperaturi din Europa.

Tot în aceste zile au fost 34 de grade la Stockholm și 33 de grade la Turku. Interesant este că miercuri, temperatura maximă de 34 de grade de dincolo de Cercul Polar egala maxima din Madrid, loc obișnuit cu căldura. Scandinavia s-a confrunta cu un val incredibil de căldură și în luna mai când au fost stabilite alte recorduri.

În orașul suedez Uppsala au fost 34,4 grade, cea mai mare temperatură din ultimii 43 de ani, iar în nordul Suediei, într-un loc numit Kvikkjokk în care uneori temperatura scade sub 0 grade și în iulie, au fost 32,5 grade, maximă absolută.

Și nopțile au fost calde: chiar și în Laponia au fost locuri în care temperaturile nu au scăzut sub 18 grade, locuri unde în mod normal minimele sunt între 4 și 7 grade.

Localitățile unde au fost aceste temperaturi extreme sunt, în mod normal, printre cele mai reci din Europa. De exemplu la Sodankyla minima absolută a fost de -49,5 grade, iar la Rovaniemi, de -47,5 grade.

Surse; Washington Post, Meteociel, Weatheronline

Pe harta de mai jos puteți vedea temperaturile din Europa la ora 9.00, pe 19 iulie. În nordul extrem al Norvegiei erau 29 de grade, la fel de cald precum în sudul extrem, în Grecia (sursă hartă - Meteociel)