Balenele cu cocoaşă de sex masculin trec, odată la câţiva ani, printr-o ''revoluţie culturală'' în timpul căreia îşi schimbă ''imnurile'' specifice fiecărui grup, conform unui studiu efectuat în Australia, transmit Press Association şi Xinhua, citate de Agerpres.

Balena cu cocoasaFoto: pixabay.com

Oamenii de ştiinţă care au studiat cântecele balenelor şi au analizat tiparele acestora timp de treisprezece ani au descoperit că imnul fiecărui grup evoluează gradual. Însă, odată la câţiva ani, cântecul specific este înlocuit în totalitate, un eveniment descris drept o ''revoluţie culturală''. Când acest lucru se întâmplă, noul cântec este întotdeauna mai simplu decât cel anterior.

Balenele cu cocoaşă sunt binecunoscute pentru ''dialectul'' unic al grupurilor de indivizi. În plus, grupurile de balene cu cocoaşă de sex masculin au propriile ''imnuri'', fiecare membru interpretând aceeaşi secvenţă de sunete similare.

Noul studiu, realizat pe 95 de balene cu cocoaşă ''cântătoare'' din apropierea coastei de est a Australiei, a descoperit dovada că schimbările progresive ale cântecelor sunt determinate de ''înfloriturile'' introduse de unii indivizi care sunt apoi învăţate de restul membrilor grupului.

Oamenii de ştiinţă estimează că aceste cântece nou introduse sunt mai simple pentru că indivizilor care le preiau le este mai greu să înveţe un material complet nou.

''Am studiat timp de treisprezece ani consecutivi două măsuri ale structurii cântecului, complexitatea şi entropia, la populaţiile din estul Australiei. Complexitatea a crescut odată cu evoluţia cântecelor de-a lungul timpului, însă a scăzut în timpul revoluţiilor'', a explicat una dintre autorii studiului, doctor Jenny Allen de la Universitatea din Queensland.

''Faptul că nu există o corelaţie între complexitate şi entropie sugerează că schimbările la nivelul complexităţii ar putea reprezenta înflorituri aduse cântecului, ceea ce ar permite exemplarelor de sex masculin să se remarce'' în cadrul grupului, a adăugat Allen.