Cercetătorii au descoperit o nouă ciupercă ce poate cauza nu doar moartea unor exemplare de broaște și amfibieni ci poate duce la dispariția unor specii întregi, neexistând încă o soluție pentru a opri dezvoltarea și răspândirea acestui focar, scrie The Atlantic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bd- Batrachochytrium dendrobatidis- este ciuperca ce poate cauza moartea în urma unor atacuri de cord în cazul speciilor de broaște și amfibieni care își mănâncă propria piele. Se spune adesea că ciuperca a provocat declinul sau dispariția a 200 specii de amfibieni, dar această cifră a crescut considerabil în ultimele două decenii.

Acum un secol, un virus gripal a ucis până la 100 de milioane de oameni - 5% din populația lumii. În 2013, o nouă boală misterioasă a măturat coasta de vest a Americii de Nord, cauzând moartea mai multor specii de pești din mare. În 2015, o infecție bacteriană a dus la dispariția a aproximativ 200.000 de exemplare de antilope asiatice, cunoscute sub numele de saiga. Dar niciuna dintre aceste infecții devastatoare nu se apropie de puterea distructivă a Bd - ciuperca neobișnuită care nu doar că ar putea cauza nu doar moartea unor animale ci ar putea duce la dispariția definitivă a unor specii.

O echipă de cercetători condusă de Ben Scheele de la Universitatea Națională australiană, estimează că ciuperca a provocat declinul a 501 de specii de amfibieni - aproximativ 6,5% din totalul cunoscut. Dintre acestea, 90 de specii au dispărut în întregime în timp ce alte 124 au scăzut, ca număr, cu mai mult de 90%, iar șansele de refacere sunt slabe.

Cercetătorii au spus că niciodată în istorie nu a existat un asemenea caz în care o singură boală a dus la dispariția atâtor viețuitoare. Bd este probabil ucigașul perfect al diferitelor specii de broaște. Ciuperca se răspândește ușor prin apă și rezistă foarte bine și în mediul extern.