Un inventator olandez propune o modalitate inedită prin care dorește să protejeze mediul: toaletele pentru bovine. Scopul acestei invenții este acela de a stopa poluarea care vine de la urina vacilor, o mare problemă pentru mediul înconjurător, conform The Independent.

Toalete pentru vaciFoto: Rompres

Olanda a început de altfel să introducă reguli mai stricte în ceea ce privește emisiile de amoniac din mediul înconjurător. Acest compus chimic, care provine în mare parte de la urina vacilor poate crea iritații ale ochilor la oameni și se poate amesteca cu apa, ceea ce duce la o altă serie de probleme legate de poluare.

De altfel, Olanda se află se află pe locul doi în lume la exporturile agricole, după Statele Unite ale Americii. Tocmai din acest motiv, cercetătorii olandezi caută diferite soluții prin care pot spori calitatea condițiilor din mediul înconjurător.

Invenția funcționează astfel: în timp ce vaca este hrănită, în spatele ei este montată o cutie în care animalul își va face nevoile după ce termină de mâncat. De altfel, există și posibilitatea ca animalul să nu fie receptiv, dar cercetătorul olandez are răspuns și pentru acestă problemă și anume: stimularea cu ajutorul roboților. Brațul robotului se întinde astfel încât să atingă un nerv din apropierea ugerelor, care stimulează bovina pentru a urina.

În momentul actual, toaletele pentru bovine sunt testate la o fermă din estul Olandei, mai precis în orașul Doetinchem. Până acum, șapte din 58 de vaci au învățat deja cum să folosească toaletele chiar și fără stimulare. „Ne ocupăm de problemă, chiar de la sursă”, afirmă inventatorul olandez Henk Hanskamp pentru AFP. „O vacă nu va fi niciodată complet curată dar le putem învăța cum să meargă la toaletă.”