Un aventurier american ce a coborât 11 km în cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului spune că a observat, în afară de creaturi exotice, și ceea ce părea a fi o pungă de plastic, dar și ambalaje de bomboane, scrie CNN. Victor Vescovo a atins cota de 10.927 metri adâncime în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct realizat după o scufundare solo. ”Am căutat diferite vietăți, formațiuni geologice unice, dar și obiecte create de om și am încercat să văd dacă există și un loc mai adânc decât cel atins în 1960 de batiscaful Trieste”, spune el.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coborârea lui Victor Vescovo a durat patru ore și este parte a unei expediții care-și propune să atingă cele mai adânci cinci puncte din oceanele Terrei. În total au fost cinci coborâri în decurs de trei săptămâni.

Groapa Marianelor are 11.022 de metri adâncime și se află la nord de Ecuator în apropiere de Insulele Mariane ce aparțin de Melanezia. Prima vizită umană a fost realizată la 23 ianuarie 1960 de Jacques Piccard și Don Walsh care au coborât cu batiscaful Trieste.

A doua vizită umană a fost realizată în 2012 de regizorul James Cameron, dar au fost în acest decurs trimise și vehicule robotizate.

Vescovo a coborât un un submersibil numit The Limiting Factor și misiunea își propune să facă hărți detaliate ale acestor zone adânci și extrem de greu de atins de către om.

Presiunea este de o mie de ori mai mare decât la suprafață, iar submersibilele care se scufundă acolo trebuie, din acest motiv, să fie foarte rezistente. ”Era rece, era liniște, era o pace fantastică”, spune Vescovo care povestește că a observat diverse creaturi marine și la peste 7.000 de metri adâncime.

La cel mai adânc punct atins erau castraveți de mare transparenți, dar și un amfipod numit Hirondellia gigas. Tot acolo, exploratorul a observat o pungă de plastic și ceea ce păreau a fi niște ambalaje de bomboane.

Surse: LiveScience, CNN, Guardian