Trebuie spus că prestigiosul US Geological Survey spune cât se poate de clar că nu putem prezice cutremurele și că niciun cutremur nu a putut fi până acum prezis, cu excepția unui caz cu totul special din China, de acum câteva decenii. USGS mai spune că o predicție trebuie să conțină trei elemente exacte: data și ora, magnitudinea și locul exact al producerii.
Acum, cele mai bune sisteme de predicție, când chiar funcționează, dau avertizări cu doar 30-120 de secunde înainte de seism.
Ei bine, o companie din Israel spune că a găsit ”un sfânt Graal” al predicției cutremurelor și explică ce a făcut. Ionoterra susține că, pentru a prezice cutremurele trebuie să ne uităm către cer, nu spre pământ, mai exact trebuie analizată ionosfera, strat din atmosferă ce se află la peste 60-70 km altitudine (și ajunge la 1.000 km).
Primul set de experimente a fost făcut în 2016, iar în 2019 compania a lansat ceea ce numește ”experimentele a priori”, ceea ce înseamnă că se instalează instrumentele într-un anumit punct și se încearcă prezicerea cu acuratețe a unui cutremur.
El spune că au fost prezise cu succes 65 de cutremure în Grecia și Turcia, rata de succes fiind de peste 90%.
Compania spune că, având această rată mare de predicție, a început să abordeze guverne pentru a desfășura programe de prezicere a cutremurelor și de prevenire a autorităților cu patru - opt ore înainte, când datele indică faptul că se va produce un cutremur important.
Compania israeliană a dezvoltat un sistem de radare cu ajutorul cărora scanează un anumit sector al ionosferei aflat deasupra unei zone seismice active. Sistemul dezvoltat de Ionoterra este capabil să realizeze o hartă de risc în timp real pentru oricare dintre zonele monitorizate și informațiile pot fi transmise la autorități, pentru ca ele să avertizeze populația.
”Am aflat că un cutremur nu este un eveniment izolat și că multe evenimente care se întâmplă pe pământ au corespondent în ionosferă, ca într-o oglindă gigantică. (...) Am învățat că dacă știi să cureți această oglindă gigant rămâne o imagine clară a ceea ce se poate întâmpla”, spune Mihail Lala, unul dintre investitorii principali la compania din Israel.
”Vă anunțăm în premieră mondială! Da, suntem capabili să prognozăm cutremure”, spune Lala care adaugă că Ionoterra a demonstrat acest lucru ca parte a unei sesiuni de teste în septembrie. ”Acuratețea prognozei a fost de peste 90% și vreau să vă anunț tot în premieră că în a doua parte a lui 2020 Ionoterra și Universitatea Politehnică din București vor face teste și în România”.
Șeful Ionoterra spune că în 2019 au fost 11.000 de cutremure în lume, dintre care 130 sunt de peste 6 grade pe Richter. El adaugă că, în medie, pe deceniu, mor cam 200.000 de oameni la cutremure.
La evenimentul de prezentare a particpat și Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București. El s-a arătat foarte încântat de inițiativă și de rata de succes și spune că la anul, timp de șase luni, va fi monitorizată zona Vrancea, scopul fiind ca predicția să fie făcută măcar cu patru ore înainte de eveniment. El spune că vorbim de premieră mondială și de o ”performanță fantastică” pentru că aceste predicții ar putea ajuta România enorm.
El mai spune că patru ore ar da timp pentru închiderea centralei de la Cernavodă sau a unor spitale, a unor mari instalații industriale sau a unor muzee din care pot fi salvate opere fantastic de valoroase.
1. Câte procente din cutremure detectează (presupun că aici e acel 90%)
2. Care e procentul de alarme false care e cu mult mai important deoarece perioada de timp în care sunt cutremure e insignifiantă în comparație cu perioada de timp în care nu sunt.
Am găsit site-ul lor pe net https://ionoterra.com/ și se pare că au făcut un test de 20 de zile timp în care au avut 4 cutremure care nu le-au prezis și 7 alarme false.
Dacă ai o alarmă la 3 zile lumea va ignora alarmele. Nu vrei să suni alarmele și să scoți lumea în stradă de câte ori este o turbulență în ionosferă.
Ei spun că rata de detecție e mai bună în cazul cutremurelor mari dar totuși nu aș plăti bani pentru serviciile lor până nu sunt testate riguros. Sunt pentru colaborare și testare în continuare dar până la a fi un serviciu pentru care investești și plătești mai e cale lungă.
In ce moment exact sa ma misca pe masa caramida? Se cunosc toate datele: coeficienti elastici, coeficienti de frecare, etc.
Raspuns: in mod cert caramida nu se va deplasa EXACT la fel cand intensiunea mecanica din elastic egaleaza forta de frecare intrucat toate acestea depind de la loc, la loc, de la moment la moment, de structura cristalina intima , de forte Van der Vaals, etc. Da, cert se poate prezice cu o anume probabilitate momentul si viteza cu care se va deplasa caramida dar de fiecare data vor exista abateri.
Acum: daca aceasta problema atat de simpla e rezolvabila doar probabilistic in masura in care cunoastem toate valorile macroscopice, cum se prezice miscarea unei falii despre care nu cunoastem mai nimic?
Abia astept sa vad rezultatele care sa ateste ca am gresit total in aprecierea mea. Chiar imi doresc sa gresesc caci asta inseamna vieti salvate. Pana atunci, imi permiteti sa fiu rezervat.
PS: Da, pot aparea fenomene piezoelectrice insa de asemenea ele nu au cum sa fie la fel de la falie la falie, de la cutremur la cutremur. Din aceleasi motive ca si experimentul cu caramida.
Sistemul japonez care garantează detecția cutremurelor cu până la două minute înainte și care oprește trenurile de mare viteză se bazează pe oscilațiile pe orizontală ale terenului înainte de oscilațiile distrugătoare pe verticală care ajung mai târziu.
Nu îmi dau cu părerea despre sistemul israelian, dar până acum nu au publicat rezultate experimentale credibile (sau accesibile).
Firma israeliana se lauda ca PREZICE cutremurele, cu alte cuvinte INAINTE de a se intampla evenimentul, in timp ce DETECTIA este pst-factum.
Ceea ce am scris eu este ca predictia nu functioneaza bine nici in cazul unei caramizi pe o masa. Asadar comentariul tau este excelent, insa nu legat de subiect. Eu faceam - inca o data - referire la exact ceea ce firma israeliana se lauda ca face: PREZICE.
Unele animale simt un cutremur înainte să să apară efectele devastatoare, unii spun că e bazat pe detecția undelor p la fel ca sistemul japonez, alții că ar fi din cauza infrasunetelor, schimbări ale câmpului magnetic etc.
Nu e nevoie de un model matematic precis ci unul statistic și probabilistic, de exemplul în cazul cărămizii nu trebuie să spun exact momentul în care se va mișca dar pot calcula/prezice că se va mișca în intervalul de timp t1-t2 cu o probabilitate de 90%. Nu vei ajunge niciodată la 100% deoarece mereu e probabilitate unui glumeț care lipește cărămida de masă sau pune săpun pe ea.
La fel și cu previziunile meorologice, cu cât ai mai multe date/senzori, un model matematic mai bun iar intervalul de timp mai mic previziunea unui uragan care se va forma se tranformă în detecție odată ce probabilitatea se apropie de 100%.
Mă indoiesc că israelienii mint pe față despre sistemul lor (deși e posibil și asta), mă îndoiesc doar cât de folositor este acum dacă nu reușesc să reducă drastic alarmele false. Poate cuplat cu datele de la seismografe, poate niște microfoane cu infrasunete, vor face o metodă de predicție deși nu cunosc exact modelul matematic al faliei (cărămizii).
Dar aici este vroba mai degraba de DETECTIE. ei analizeza ionosfera ca sa vada cand este iminent un cutremur: rocile au inceput sa se fisureze, procesul nu poate fi oprit, dar mai sunt cateva ore pina sa se produca efectiv zguduitura majora!
Deci care-i sursa?
Combinatia evrei destepti plus romanasi smecheri poate sa faca orice posibil,inclusiv prezicerea cutremurelor.
Banuiesc ca sunt mai tari si ca Mama Omida !
sau nu a avut comanda platita inainte de a fi cutremurul ca sa se uite cu radarul acolo?
basme in practica chiar daca se ionizeaza undeva atmosfera, dac scartie scoarta inainte de a aluneca deodata roca
https://www.libertatea.ro/stiri/vanatorul-de-cutremure-372659?fbclid=IwAR1bntek__5g6QHPL-ckJG66Bj3_EI5J8Ijrvomb3GRrHx0ife7p3DLMYT4
https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=95&fbclid=IwAR0YgdogerFpfj6vsqfCBdGoViDmVW-_Z9YfR-jgAfaAaUwxYG0bUby-vT0
Oricum fenomenul a fost observat de mult timp https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-1829-7_46 (vezi citații din 1975 și 1983)
Între timp tehnologia a mai avansat, avem calculatoare, sateliți mai mulți și radare mai performante și presupun că ideea poate deveni practică dacă poți filtra alte cauze care pot produce perturbații în ionosferă gen vremea în spațiu.
Oricum felicitări pentru observații.