O companie din Israel susține că este prima din lume care poate prezice cutremure chiar și cu opt ore înainte. În 2020 va încerca să prezică peste 90% din cutremurele din Vrancea

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2019, 16:28 Science - Terra


Ionoterra
Foto: Hotnews
​O companie din Israel, la care sunt și investitori români, susține că este prima din lume care poate prezice cutremure cu opt ore înainte de producerea lor și pentru asta nu cercetează ce se întâmplă în pământ, ci în ionosferă, strat superior al atmosferei. Compania numită Ionoterra susține că a prezis cu acuratețe de 90% cutremure din Grecia și Turcia, iar în a doua parte a lui 2020 va aduce instrumente sofisticate în România pentru a prezice seisme în zona Vrancea. Cercetările vor fi realizate cu Politehnica București, iar rectorul Mihnea Costoiu s-a arătat încântat de proiect și de rezultate.

Trebuie spus că prestigiosul US Geological Survey spune cât se poate de clar că nu putem prezice cutremurele și că niciun cutremur nu a putut fi până acum prezis, cu excepția unui caz cu totul special din China, de acum câteva decenii. USGS mai spune că o predicție trebuie să conțină trei elemente exacte: data și ora, magnitudinea și locul exact al producerii.


Acum, cele mai bune sisteme de predicție, când chiar funcționează, dau avertizări cu doar 30-120 de secunde înainte de seism.

Ei bine, o companie din Israel spune că a găsit ”un sfânt Graal” al predicției cutremurelor și explică ce a făcut. Ionoterra susține că, pentru a prezice cutremurele trebuie să ne uităm către cer, nu spre pământ, mai exact trebuie analizată ionosfera, strat din atmosferă ce se află la peste 60-70 km altitudine (și ajunge la 1.000 km).

Doron Angelovitch, CEO al companiei, spune că ionosfera este o ”uriașă oglindă” ce reflectă ce se întâmplă în Pământ.

L-am întrebat pe CEO-ul companiei când crede că va veni prima predicție viabilă de cutremur mare (de peste 7 grade) care să ducă și la salvarea unor vieți. Doron Angelovitch a răspuns că dacă, Doamne ferește, va fi un cutremur atât de mare în România la anul, cmpania îl va detecta.

Primul set de experimente a fost făcut în 2016, iar în 2019 compania a lansat ceea ce numește ”experimentele a priori”, ceea ce înseamnă că se instalează instrumentele într-un anumit punct și se încearcă prezicerea cu acuratețe a unui cutremur.

El spune că au fost prezise cu succes 65 de cutremure în Grecia și Turcia, rata de succes fiind de peste 90%.

Compania spune că, având această rată mare de predicție, a început să abordeze guverne pentru a desfășura programe de prezicere a cutremurelor și de prevenire a autorităților cu patru - opt ore înainte, când datele indică faptul că se va produce un cutremur important.

Compania israeliană a dezvoltat un sistem de radare cu ajutorul cărora scanează un anumit sector al ionosferei aflat deasupra unei zone seismice active. Sistemul dezvoltat de Ionoterra este capabil să realizeze o hartă de risc în timp real pentru oricare dintre zonele monitorizate și informațiile pot fi transmise la autorități, pentru ca ele să avertizeze populația.

”Am aflat că un cutremur nu este un eveniment izolat și că multe evenimente care se întâmplă pe pământ au corespondent în ionosferă, ca într-o oglindă gigantică. (...) Am învățat că dacă știi să cureți această oglindă gigant rămâne o imagine clară a ceea ce se poate întâmpla”, spune Mihail Lala, unul dintre investitorii principali la compania din Israel.

”Vă anunțăm în premieră mondială! Da, suntem capabili să prognozăm cutremure”, spune Lala care adaugă că Ionoterra a demonstrat acest lucru ca parte a unei sesiuni de teste în septembrie. ”Acuratețea prognozei a fost de peste 90% și vreau să vă anunț tot în premieră că în a doua parte a lui 2020 Ionoterra și Universitatea Politehnică din București vor face teste și în România”.

Șeful Ionoterra spune că în 2019 au fost 11.000 de cutremure în lume, dintre care 130 sunt de peste 6 grade pe Richter. El adaugă că, în medie, pe deceniu, mor cam 200.000 de oameni la cutremure.

La evenimentul de prezentare a particpat și Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București. El s-a arătat foarte încântat de inițiativă și de rata de succes și spune că la anul, timp de șase luni, va fi monitorizată zona Vrancea, scopul fiind ca predicția să fie făcută măcar cu patru ore înainte de eveniment. El spune că vorbim de premieră mondială și de o ”performanță fantastică” pentru că aceste predicții ar putea ajuta România enorm.

El mai spune că patru ore ar da timp pentru închiderea centralei de la Cernavodă sau a unor spitale, a unor mari instalații industriale sau a unor muzee din care pot fi salvate opere fantastic de valoroase.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10186 vizualizari

 • -7 (25 voturi)    
  Se pare ca au nevoie de bani. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 16:41)

  Lok [utilizator]

  Altfel nu stiu de ce ar pornit aparatul de marketing bursier de criza. Mna semne de cutremur la ei.
  • +1 (15 voturi)    
   Adica de fraieri care sa isi piarda banii (Vineri, 29 noiembrie 2019, 17:00)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Investind in ei. Erau mai credibili daca spuneau ca au dezvoltat un system de senzori si program de IA care sa calculeze exact cand se vor produce descarcarile de energie din zonele de falie sau contact placi tectonice unde se va produce accidental. Dar ei vin cu ...oglinzi!!!
 • +4 (10 voturi)    
  Ar trebui mai multe date (Vineri, 29 noiembrie 2019, 16:59)

  trotuar [utilizator]

  pentru a aprecia cât de bun e sistemul.

  1. Câte procente din cutremure detectează (presupun că aici e acel 90%)
  2. Care e procentul de alarme false care e cu mult mai important deoarece perioada de timp în care sunt cutremure e insignifiantă în comparație cu perioada de timp în care nu sunt.

  Am găsit site-ul lor pe net https://ionoterra.com/ și se pare că au făcut un test de 20 de zile timp în care au avut 4 cutremure care nu le-au prezis și 7 alarme false.

  Dacă ai o alarmă la 3 zile lumea va ignora alarmele. Nu vrei să suni alarmele și să scoți lumea în stradă de câte ori este o turbulență în ionosferă.

  Ei spun că rata de detecție e mai bună în cazul cutremurelor mari dar totuși nu aș plăti bani pentru serviciile lor până nu sunt testate riguros. Sunt pentru colaborare și testare în continuare dar până la a fi un serviciu pentru care investești și plătești mai e cale lungă.
  • +4 (6 voturi)    
   Sa faca publice predictiile cu martori pe facebook (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:17)

   SorinX [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

   Sa faca public pe facebook predictia cu martori ce pot fi verificati altfel doar vorbe
   • +4 (4 voturi)    
    Site-ul lor nu e facebook (Vineri, 29 noiembrie 2019, 23:28)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui SorinX

    Acolo sunt singurele date prezentate de la un "proof of concept" încheiat de curând. Nu au alte date sau publicate cercetări despre acest experiment (cel puțin nu ușor de găsit).
  • -2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:43)

   [anonim] i-a raspuns lui trotuar

   • +1 (5 voturi)    
    Pui problema greșit (Vineri, 29 noiembrie 2019, 23:42)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu trebuie să faci un model matematic cum se va comporta falia în timp (sau cărămida în cazul experimentului teoretic) . Scopul e cu mult mai limitat, să anticipezi cu o perioadă de timp cât mai mare când va avea loc o deplasare majoră.

    Sistemul japonez care garantează detecția cutremurelor cu până la două minute înainte și care oprește trenurile de mare viteză se bazează pe oscilațiile pe orizontală ale terenului înainte de oscilațiile distrugătoare pe verticală care ajung mai târziu.

    Nu îmi dau cu părerea despre sistemul israelian, dar până acum nu au publicat rezultate experimentale credibile (sau accesibile).
    • +5 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 12:23)

     [anonim] i-a raspuns lui trotuar

     • -2 (6 voturi)    
      Diferența între detecție și predicție (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 16:58)

      trotuar [utilizator] i-a raspuns lui

      Depinde de cum definim cutremurul și intervalul de timp în care apare. Poți spune că cutremurul a început deja de când a început un lanț de evenimente ireversibil care va duce la mișcări violente ale scoarței terestre. Un cutremur nu e un proces brusc, de multe ori sunt semne prevestitoare, o serie de cutremure mai mici înainte (sau așa cum spun ei schimbări în ionosferă) de exemplu, și atunci predicția se transformă în detecție doar cu un interval de timp de timp mai mare.

      Unele animale simt un cutremur înainte să să apară efectele devastatoare, unii spun că e bazat pe detecția undelor p la fel ca sistemul japonez, alții că ar fi din cauza infrasunetelor, schimbări ale câmpului magnetic etc.

      Nu e nevoie de un model matematic precis ci unul statistic și probabilistic, de exemplul în cazul cărămizii nu trebuie să spun exact momentul în care se va mișca dar pot calcula/prezice că se va mișca în intervalul de timp t1-t2 cu o probabilitate de 90%. Nu vei ajunge niciodată la 100% deoarece mereu e probabilitate unui glumeț care lipește cărămida de masă sau pune săpun pe ea.

      La fel și cu previziunile meorologice, cu cât ai mai multe date/senzori, un model matematic mai bun iar intervalul de timp mai mic previziunea unui uragan care se va forma se tranformă în detecție odată ce probabilitatea se apropie de 100%.

      Mă indoiesc că israelienii mint pe față despre sistemul lor (deși e posibil și asta), mă îndoiesc doar cât de folositor este acum dacă nu reușesc să reducă drastic alarmele false. Poate cuplat cu datele de la seismografe, poate niște microfoane cu infrasunete, vor face o metodă de predicție deși nu cunosc exact modelul matematic al faliei (cărămizii).
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:51)

       [anonim] i-a raspuns lui trotuar

    • +1 (1 vot)    
     Foarte corect! (Luni, 2 decembrie 2019, 10:54)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     Experimentul cu caramida arata clar ca este IMPOSIBIL sa prezici un cutremur mare cu 3 zile inainte.
     Dar aici este vroba mai degraba de DETECTIE. ei analizeza ionosfera ca sa vada cand este iminent un cutremur: rocile au inceput sa se fisureze, procesul nu poate fi oprit, dar mai sunt cateva ore pina sa se produca efectiv zguduitura majora!
 • +6 (12 voturi)    
  Avionul invizibil (Vineri, 29 noiembrie 2019, 17:06)

  K-Man [utilizator]

  Tot o firma Israeliana a vandut Pentagonului un avion invizibil acum 20 de ani. Cand ofiterii de la Pentagon au venit in hangar sa vada avionul si sa plateasca 2 miliarde au intrebat "Unde este avionul?" Israelienii au zis "E aici dar nu se poate vedea ca este invizibil". Sunt fantastici la vanzarea serviciilor care nu pot fi vazute, calculate sau cuantificate........
  • -1 (1 vot)    
   Reference or it didn't happen? (Joi, 12 decembrie 2019, 12:15)

   andrei14vl [utilizator] i-a raspuns lui K-Man

   E bine ca noi suntem fantastici la generalizat mituri urbane.

   Deci care-i sursa?
 • +5 (9 voturi)    
  bullshit la kg... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:17)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  20-20 e aproape...
 • +7 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:27)

  mihai_mi [utilizator]

  Suna a bulshit!
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:43)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 18:49)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  astia (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:10)

  zicsieu [utilizator]

  sunt plini de flacara violet
 • +4 (6 voturi)    
  gargara (Vineri, 29 noiembrie 2019, 19:24)

  Vranceanu [utilizator]

  Niste escroci in cautare de fraieri ."Investitorul" pokerist Mihail Cristinel Lala ( fost mare organizator de bingo tv lla OTV , mai usor de gasit pe jurisprudenta .com ) vine cu criptomonde sau cu gargara in afacerea asta ?
 • +4 (6 voturi)    
  Sa faca publice predictiile (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:15)

  SorinX [utilizator]

  Sa faca publice predictiile despre Romania in fata a zeci de mii de oameni ce pot fi verificati asa cum a facut si Seismic Center si pe urma discutam dupa ce "nimeresc" un seism mare, pana atunci marfa sovietica cu iz de telaviv trimisa prin siria
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 20:46)

  [anonim]

 • +3 (7 voturi)    
  eu sunt .. (Vineri, 29 noiembrie 2019, 21:47)

  sile1 [utilizator]

  ...convins ca se poate,avand in vedere ca sunt si investitori Romani printre ei .

  Combinatia evrei destepti plus romanasi smecheri poate sa faca orice posibil,inclusiv prezicerea cutremurelor.

  Banuiesc ca sunt mai tari si ca Mama Omida !
 • +3 (7 voturi)    
  dl prof (Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:23)

  Cetateanu [utilizator]

  Costoiu nu e asa de tampit precum pare. Doar mai excroc:))
 • +3 (5 voturi)    
  cutremur Albania (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 0:12)

  vigni [utilizator]

  a detectat cumva acest cutremur?
  sau nu a avut comanda platita inainte de a fi cutremurul ca sa se uite cu radarul acolo?

  basme in practica chiar daca se ionizeaza undeva atmosfera, dac scartie scoarta inainte de a aluneca deodata roca
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 12:23)

   [anonim] i-a raspuns lui vigni

 • +6 (8 voturi)    
  Teapa 100% (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 9:24)

  strelka [utilizator]

  Trebuie sa fii incredibil de naiv sa crezi balivernele unor oameni care nu au demonstrat nimic ci doar trancanesc despre subiect...
 • +4 (6 voturi)    
  poveste (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:57)

  Ilidia [utilizator]

  "Povestea" asta cu ionosfera e mai veche... O noua generatie de escroci isi cauta fraierii...
 • +2 (2 voturi)    
  Confirmare - Copiright Asa este! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 22:20)

  CaTalinGabrielOprea [utilizator]

  Se confirma spusele mele despre cutremure inca din 1986 si publicate in ziarul Libertatea si forumul raduoamatorilor. Intradevar ionosfera modificata inseamna Indice de reflexie, absortie si refractive modifica si de aici zgomotul ciudat auzit de mine! Bingo! Bine ca cineva m-a luat in serios si s-au apucat de treaba!

  https://www.libertatea.ro/stiri/vanatorul-de-cutremure-372659?fbclid=IwAR1bntek__5g6QHPL-ckJG66Bj3_EI5J8Ijrvomb3GRrHx0ife7p3DLMYT4

  https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=95&fbclid=IwAR0YgdogerFpfj6vsqfCBdGoViDmVW-_Z9YfR-jgAfaAaUwxYG0bUby-vT0
  • +1 (1 vot)    
   Nu există copyright (Duminică, 1 decembrie 2019, 17:17)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui CaTalinGabrielOprea

   pe idei sau fenomene naturale. În cel mai bun caz un brevet de invenție pentru un sistem de detectare.

   Oricum fenomenul a fost observat de mult timp https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-1829-7_46 (vezi citații din 1975 și 1983)

   Între timp tehnologia a mai avansat, avem calculatoare, sateliți mai mulți și radare mai performante și presupun că ideea poate deveni practică dacă poți filtra alte cauze care pot produce perturbații în ionosferă gen vremea în spațiu.

   Oricum felicitări pentru observații.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by