În fiecare săptămână în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, cât un card de credit

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:13 Science - Terra


Carduri
Foto: Pixabay.com
În fiecare săptămână în corpul unui pământean ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui card de credit, arată un studiu WWF International, citat de Reuters și Mediafax.

Bucăți microscopice de plastic au fost descoperite în cele mai îndepărtate locuri de pe planetă, din adâncurile oceanului până la gheața arctică. Un alt loc în care apare plasticul este în interiorul corpurilor umane. Oamenii respiră bucățele microscopice de plastic și mănâncă și beau apă care conține plastic, în fiecare zi.

Plasticul nu este biodegradabil. În schimb, se descompune în bucăți din ce în ce mai mici și, în cele din urmă, se răspândește peste tot, inclusiv în lanțul alimentar. Bucățelele au dimensiuni mai mici decât semințele de susan.

Deși zeci de rapoarte au fost publicate pe tema microplasticului, comunitatea științifică se află abia la începtul cercetărilor pe această temă.

Oamenii ar putea ingera echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămână, a concluzionat un studiu recent realizat de WWF International, în principal în apa potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, consumat. Și mierea este un aliment care conține plastic în cantități mai mari.

În aceste condiții, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cît să umple o farfurie, iar pe parcursul vieții - 79 de ani în medie - cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cât două tomberoane pentru gunoi.

„Folosim plasticul de decenii, dar nu realizăm impactul particulelor asupra sănătății noastre”, spune Thava Palanisami de la University of Newcastle din Australia, care a colaborat la realizarea studiului WWF. „Tot ce știm este că îl ingerăm și este potențial toxic”.

Plasticul menționat provinde din varii surse, cum ar fi recipientele din plastic pentru apă și răcoritoare. În lume în jur de 1 milion de butelii din plastic sunt aruncate în fiecare minut, iar datele Euromonitor International arată că peste 480 de miliarde de recipiente sunt vândute anual.

Pentru a vizualiza aceste cantități, trebuie spus că înălțimea grămezii de recipiente aruncate într-o oră depășește înălțimea statuii lui Isus aflată la Rio de Janeiro, grămada aruncată într-un an este mai înaltă decât Burj Khalifa din Dubai, iar cea din zece ani atinge 2,4 kilometri înălțime.

Jumătate din plasticul fabricat este folosit o singură dată. Din cele 380 de milioane de tone fabricate în 2015, conform revistei Science Advances, circa 55% a fost aruncat, 25% a fost ars și 20% reciclat. Procentul reciclării se reduce într-o perioadă mai mare de timp. Astfel, între 1950 și 2015 s-au produs 8,3 miliarde de tone de plastic, din care doar 6% a fost reciclat.

Uniunea Europeană a decis interzicerea, începând cu 3 iulie 2021, a comercializării tacâmurilor de unică folosință, bețișoarelor pentru urechi, a paielor/bețelor pentru agitat băuturi, produselor realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientelor pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat. O altă măsură, complementară, constă în stabilirea unor obligații de colectare. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să asigure, până în 2025, colectarea anuală a minimum 77% din greutatea sticlelor de tip PET și reciclarea anuală a minimum 25% din produsele de acest tip. În aceeași ordine de idei, până în 2029, România trebuie să asigure o colectare anuală de minimum 9% a sticlelor de tip PET și, până în 2030, o reciclare de minimum 30%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5913 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:16)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  pai (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:16)

  Contrache [utilizator]

  sa ne dea la reciclat dupa ce murim
 • +4 (8 voturi)    
  Nici o problemă (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:03)

  fdaniel [utilizator]

  Plasticul e relativ inert chimic, insolubil și granulele sunt mici deci probabil aceeași cantitate care intră și iese din corp (prin metode fiziologice tradiționale). Hai să nu ne prostim mai mult decât e cazul
  • +3 (3 voturi)    
   Devenim indestructibili. (Vineri, 10 ianuarie 2020, 19:13)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Nemuritori.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 ianuarie 2020, 21:57)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by