O nouă formă de auroră boreală, care a fost numită ''dune'', a fost descoperită de pasionaţi finlandezi, alături de oameni de ştiinţă, a anunţat miercuri Institutul finlandez de meteorologie din cadrul Universităţii din Helsinki, scrie Agerpres.

Aurora BorealaFoto: sciencealert.com

Noua formă a luminilor nordului a fost descoperită pentru prima dată în 2018, în fotografii surprinse de pasionaţi care colaborau cu institutul de meteorologie. Ei au numit această formă ''dune'' datorită asemănării cu dunele de nisip de pe o plajă. Culoarea lor este verde. Mai multe apariţii ale fenomenului au fost surprinse ulterior şi de camerele de observare.

Cel mai probabil, dunele sunt valuri de atomi de oxigen aflate la o înălţime de aproximativ o sută de kilometri, care fac să strălucească un flux de particule de la soare, potrivit institutului.

Într-un studiu recent, a fost analizată în sens invers apariţia unei dune, până la punctul de origine, un ''canal de undă'', creat în mezosferă, un strat al atmosferei, şi în limita sa, numită mezopauză, un strat atmosferic de tranziţie între mezosferă şi termosferă.

Potrivit studiului, noua formă de auroră boreală va face posibilă o nouă modalitate de analizare a condiţiilor din atmosfera superioară.

Minna Palmroth, cadru didactic la Universitatea din Helsinki, a descris miercuri rezultatele cercetărilor asupra dunelor, pe care le-a numit ''o descoperire uluitoare'', deoarece reprezintă un mecanism de interacţiune care nu a mai fost observat anterior, între ionosferă şi mezosferă.

Palmroth a menţionat într-un comunicat de presă al universităţii că regiunea cuprinsă între 80 şi 120 de kilometri deasupra suprafeţei terestre este una dintre ''zonele cel mai puţin cercetate ale Pământului'', deoarece reprezintă o provocare pentru instrumentele de măsurare.