Sari direct la conținut

Nou record de temperatură în Antarctica: +18,3 grade la o stație de cercetare a statului argentinian

HotNews.ro
Nou record de temperatură în Antarctica: +18,3 grade la o stație de cercetare a statului argentinian

În Antarctica s-a înregistrat cea mai mare temperatură de până acum, +18,3 grade, valoare ce depășește cu aproape un grad precedentul record stabilit în 2015. Temperatura a fost înregistrată la stația de cercetare argentiniană Esperanza. În uriașul continent sudic s-a înregistrat și cea mai scăzută temperatură măsurată oriunde pe glob: -89,2 grade la stația Vostok.

Recordul precedent de 17,5 grade fusese stabilit în martie 2015 și acum este bătut la mai puțin de cinci ani diferență și cu aproape un grad, ceea ce nu este deloc puțin.

Recordul va trebui certificat de Organizația Mondială a Meteorologiei, însă pare o valoare foarte credibilă, mai ales că stația are date neîntrerupt din 1961.

Peninsula antarctică, partea din continent orientată către America de Sud, este una dintre regiunile terestre care s-au încălzit cel mai mult în ultimii 50 de ani, mediile crescând cu 3 grade. Toți ghețarii se topesc, cu diverse viteze.

Recordul de la stația Esperanza este pentru continentul antarctic, iar pentru regiunea antarctică, adică tot ce este mai la sud de 60 de grade latitudine sudică, recordul a fost stabilit în ianuarie 1982 pe o insulă situată la 60 grade latitudine sudică, Signy, +19,8 grade.

Diverse cercetări au arătat că regiunea se încălzește în cel mai rapid ritm din ultimele două milenii.

Sursa: The Guardian

ARHIVĂ COMENTARII
Martha Logu • 2020-02-07 13:14:13
.. si era articolul ala ieri cu experta vietii, care spunea ca vine era glaciara...
6 1
BEDE • 2020-02-07 13:15:11
Nu-i așa că acolo este și vulcanul Erebus, care este cam activ? Nu cumva o bună parte a fenomenului de topire a ghețarilor este din cauza vulcanului? Sau, nu, vulcanul activ nu contează, ci este numai din cauza dioxidului de carbon produs de oameni? Hai să ne facem cu toții seppukku pentru ca să nu mai producem dioxid de carbon!
5 4
Harald • 2020-02-08 14:39:08
Latitudinea de 63° e mai spre tropic față de cercul polar, nu mai spre pol. În Norvegia, Trondheim e la 63°N și s-au înregistrat și temperaturi de 35°C în august. Iar temperaturile de peste 30° sunt obișnuite în lunile de vară, din iulie până în august. Toate poveștile cu Peninsula Antartică se bazează pe o păcăleală, se induce confuzia cu Polul Sud. Însă Peninsula Antarctică are în emisfera sudică o poziție comparabilă cu Peninsula Scandinavă din emisfera nordică, ajunge până dincoace de cercul polar.
1 1
INTERVIURILE HotNews.ro