În Antarctica s-a înregistrat cea mai mare temperatură de până acum, +18,3 grade, valoare ce depășește cu aproape un grad precedentul record stabilit în 2015. Temperatura a fost înregistrată la stația de cercetare argentiniană Esperanza. În uriașul continent sudic s-a înregistrat și cea mai scăzută temperatură măsurată oriunde pe glob: -89,2 grade la stația Vostok.

HotNews.roFoto: Hotnews

Recordul precedent de 17,5 grade fusese stabilit în martie 2015 și acum este bătut la mai puțin de cinci ani diferență și cu aproape un grad, ceea ce nu este deloc puțin.

Recordul va trebui certificat de Organizația Mondială a Meteorologiei, însă pare o valoare foarte credibilă, mai ales că stația are date neîntrerupt din 1961.

Peninsula antarctică, partea din continent orientată către America de Sud, este una dintre regiunile terestre care s-au încălzit cel mai mult în ultimii 50 de ani, mediile crescând cu 3 grade. Toți ghețarii se topesc, cu diverse viteze.

Recordul de la stația Esperanza este pentru continentul antarctic, iar pentru regiunea antarctică, adică tot ce este mai la sud de 60 de grade latitudine sudică, recordul a fost stabilit în ianuarie 1982 pe o insulă situată la 60 grade latitudine sudică, Signy, +19,8 grade.

Diverse cercetări au arătat că regiunea se încălzește în cel mai rapid ritm din ultimele două milenii.

Sursa: The Guardian