​O expediție cu un mic robot ce a coborât la mai bine de 4.000 de metri în Oceanul Indian a scos la iveală mai multe specii spectaculoase, printre care și o creatură de forma unui vârtej ce avea aproximativ 45 de metri lungime. ”Arăta precum un OZN incredibil”, spune, citat de New York Times, un cercetător de la Western Australian Museum.

Organismul din ordinul SiphonophoraeFoto: Schmidt Ocean Institute

Ar putea fi cea mai lungă creatură marină filmată vreodată, spun cei de la Schmidt Ocean Institute care au trimis în adâncuri un robot numit SuBastian, misiunea fiind să vadă ce viețuitoare speciale se găsesc în apele din vestul Australiei și cum pot fi apoi protejate.

Se estimează că această creatură spiralată face din ordinul zoologic Siphonophorae, are forma unui vârtej și lungimea este undeva pe la 45 de metri.

Fiecare astfel de masă filamentoasă este o colonie formată din zooide individuale, practic clustere de celule care se clonează de mii de ori pentru a ajunge să producă acest corp extrem de încâlcit.

Asta înseamnă că este cu 10 metri mai lungă decât cea mai lungă meduză observată până acum și chiar cu 15 metri mai lungă decât o balenă albastră (evident că balena câștigă super-detașat la greutate, cele mai masive având 150 de tone).

Roboțelul SuBastian a filmat 181 de ore în zona Cape Range Canyon din vestul Australiei.

”Lucrul fascinant legat de această parte a lumii este că nu a fost explorată. De fiecare dată când adâncurile sunt explorate, se găsesc ușor atât de multe lucruri cu totul noi”, spune Jyotika Virmani, director executiv la Schmidt Ocean Institute.