Oamenii de știință din Italia cercetează apariția misterioasă a gheții roz în Alpi, cauzată de alge care accelerează efectele schimbărilor climatice. Există dezbateri despre locul în care provin algele, dar Biagio Di Mauro de la Consiliul Național de Cercetare din Italia a declarat că zăpada roz observată pe unele părți ale ghețarului Presena este probabil cauzată de aceeași plantă găsită în Groenlanda, potrivit sciencealert.com.

Zapada rozFoto: Captura video

Este vorba despre Ancylonema nordenskioeldii care este prezentă în așa-numita zonă întunecată a Groenlandei, unde gheața se topește și ea.

În mod normal, gheața reflectă mai mult de 80 la sută din radiațiile solare, dar, pe măsură ce apar algele, acestea întunecă gheața care astfel absoarbe căldura topindu-se mai repede. Mai multe alge apar pe măsură ce gheața se topește mai rapid.

„Tot ce întunecă zăpada face ca acesta să se topească, deoarece accelerează absorbția radiațiilor", a spus Di Mauro. „Încercăm să cuantificăm efectul altor fenomene în afară de cel uman asupra supraîncălzirii Pământului”, a spus Di Mauro.