Astronomii au descoperit două planete puțin mai masive decât Pământul, exoplanete ce orbitează în jurul unei stele ce nu se găsește deloc departe dacă ținem cont de distanțele din galaxie: la 10,7 ani lumină. Sistemul planetar este deosebit prin faptul că steaua este inactivă, deci nu emite multă energie, încât să distrugă șansele ca cele două planete să găzduiască viață.

Reprezentare artistica a sistemului planetar GJ 887Foto: Nature

Steaua denumită GJ 887 se găsește în constelația Piscis Austrinus (Peștele Austral) și este cea mai strălucitoare stea de tip pitică roșie vizibilă de pe pământ. Pitica roșie este o stea mică și relativ rece, acestea constituie marea majoritate a stelelor și au o masă mai mică decât jumătate din masa Soarelui Gravitația piticelor roșii abia este în stare să pornească fuziunea hidrogenului. Aceste stele strălucesc slab și nu se văd cu ochiul liber pe cer.

”Aceste planete ne vor furniza cele mai bune posibilități pentru studii detaliate, inclusiv pentru existența vieții în afara sistemului solar”, spune Sandra Jeffers de la Universitatea Göttingen, referindu-se la sistemul planetar format din steaua GJ 887 și cele două planete ce par a fi terestre (planete cu suprafață solidă, cum sunt Terra sau Marte).

În general, piticele roșii din astfel de sisteme planetare își ”bombardează” planetele cu atât de multe descărcări de energie, încât viața nu poate fi prezentă. La sistemul ce face obiectul studiului de față lucrurile par să stea cu totul diferit: steaua este foarte liniștită, nu prea are activitate, iar acest fapt este excepțional. Pe cele două planete viața ar putea fi lăsată să se dezvolte, dat fiind că steaua este inactivă.

Activitatea stelei a fost urmărită de telescopul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, dar și de astronomii amatori. Cele două planete au fost descoperite după observații făcute noapte de noapte, timp de trei luni, prin telescopul European Southern Observatory din La Silla, Chile. Și este vorba de muncă multă, fiindcă mișcarea stelei a oscilat puțin, după ce gravitația planetelor a influențat această mișcare. ”De 20 de ani monitorizăm semnalele de la această stea”, spune Sandra Jeffers.

Foarte posibil însă că situația nu a fost la fel de calmă în trecut. Cele două planete orbitează de milioane de ani în jurul stelei și aceasta a fost probabil mult mai activă în ”tinerețe”, este de părere James Davenport, astronom la University of Washington din Seattle. ”Deși GJ 887 este poate liniștită și primitoare acum, probabil a avut un mediu dăunător când aceste planete se formau”.

Surse: Nature, MSN.com