Un animal uriaș care a trăit acum peste 70 de milioane de ani era înrudit cu aligatorii din America de azi, însă era de câteva ori mai mare și mai greu: putea avea 10-11 metri lungime și cântărea chiar și 3,5 tone, arată un studiu citat de New York Times. Animalul uriaș a fost numit Deinosuchus riograndensis, iar Deinosuchus înseamnă ”crocodilul terorii”.

DeinosuchusFoto: Journal of Vertebrate Paleontology

Studiul publicat în Journal of Vertebrate Paleontology spune că acest crocodil uriaș a trăit în cretacicul târziu, undeva acum 75 - 82 milioane de ani și, având dinți de dimensiunea unei banane, cap foarte mare și fălci puternice putea să atace dinozaurii care se apropiau de apă.

Uriașii crocodili puteau ajunge la 10-11 metri lungime și puteau cântări până la 3.500 de kg, fiind mult peste un aligator mare din prezent (care ajunge la 4 m lungime și 350 kg greutate.

”Deinosuchus a fost un uriaș care probabil a terorizat dinozaurii care veneau să se adape. Până acum ne era necunoscut animalul în întregime. Aceste noi specimene pe care le-am examinat au scos la iveală un prădător bizar și monstruos”, spune Adam Cossette, paleontolog la New York Institute of Technology.

Fiind un animal mare, ataca tot ce era în jur, dovadă că s-au găsit urme de mușcătură în carapacele de țestoase și în oasele de dinozauri.

S-a descoperit și că au existat cel puțin trei specii de Deinosuchus în SUA și Mexic: două specii viețuiau în părțile vestice, din Montana către nordul Mexicului de azi și o alta în zona Atlanticului, din New Jersey până în Mississippi.

Studiul a mai arătat că Deinosuchus avea un bot lung și lat, dar umflat în jurul nasului, într-un fel nemaivăzut la alți crocodilieni. Animalul mai avea și două găuri mari la vârful botului, în fața nasului, dar nu se știe la ce foloseau.