La Oimiakon, satul din Iakuția unde iarna sunt și sub - 60 de grade temperatura a scăzut spre - 10 grade luni dimineață, în mai multe locuri dintr-o zonă întinsă minimele scăzând sub - 5 grade. În iunie și iulie au fost și peste 30 de grade la Oimiakon, iar într-un alt sat extrem de rece, Verhoiansk, au fost +38 de grade. -10 grade este o temperatură foarte scăzută chiar și pentru un loc atât de rece, august aducând în ultimii ani minime de cel mult - 4 grade C.

Peisaj de vara la OimiakonFoto: Sergunt | Dreamstime.com

Diferențele de temperatură sunt mari între zi și noapte în Oimiakon: în ziua în care minima a fost de -9,6 grade, maxima a trecut de +11, iar pe 2 august maxima a fost de 20 de grade, iar minima a fost cu 24 de grade mai redusă. Pe de altă parte, în cele mai calde nopți temperaturile nu scad sub +13 grade.

Maxima absolută pentru Oimiakon este de +34,6, înregistrată în iulie 2010, iar minima absolută pentru august este de -13 grade.

Lunile mai, iunie și iulie au adus călduri record pentru Siberia, incendiile au afectat suprafețe record, iar permafrostul s-a topit în mod accelerat.

Însă ultimele 10 zile au adus temperaturi mici chiar și în centrul Rusiei, în unele localități fiind înregistrate minime istorice pentru luna august.

Surse: ogimet.com, weatheronline.co.uk