Fabian Cousteau, nepotul faimosului oceanograf și producător de documentare Jacques Cousteau, a prezentat un ambițios nou proiect care îi va permite să trăiască sub apă mai mult de o lună scrie Business Insider.

Statia de cercetare submarina ProteusFoto: Yves Behar si fuseproject.

Proteus este planificată să fie prima dintr-o serie de stații de cercetare submarină în care oamenii de știință pot studia oceanul în timp ce locuiesc în acesta.

Pentru a explica importanța proiectului și a studiilor oceanografice viitoare Cousteau amintește că doar 5% din oceanele lumii au fost cu adevărat explorate.

„În ceea ce privește sistemul nostru de susținere a vieții, oceanul este indispensabil rezolvării celor mai importante probleme ale planetei. Provocările create de schimbările climatice, creșterea nivelului oceanelor, furtunile extreme sau virusuri reprezintă riscuri de triliarde de dolari pentru economia globală”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Modelele stației de cercetare au fost realizate de proiectantul și antreprenorul elvețian Yves Behar alături de studioul acestuia, Fuseproject.

Cercetările realizate în cadrul Proteus ar urma să se concentreze pe conservarea oceanelor, surse de energie regenerabile și sustenabilitatea surselor de hrană, stația de cercetare fiind proiectată pentru a găzdui oameni de știință, organizații neguvernamentale și companii private.

Centrul de Învățare Fabian Cousteau a anunțat că intenționează să construiască Proteus în parteneriat cu universitățile Northeastern și Rutgers din Statele Unite într-o zonă protejată din Marea Caraibelor în largul coastei Curaçao.

Stația ar urma să fie construită la o adâncime de peste 18 metri, urmând să aibă capacitatea de a găzdui 12 persoane simultan timp de 31 de zile, mai mult decât orice altă stație de cercetare submarină existentă, Proteus fiind de patru ori mai mare decât următoarea stație submarină.

Citește și: