Moartea a sute de elefanți înregistrată anul acesta în Botswana, fenomen care i-a lăsat perplecși și i-a alarmat pe conservaționiști, a fost cauzată de toxine produse de cianobacterii din apă, au anunțat luni oficialii din țara africană, relatează Reuters și ABC.net.

Elefant africanFoto: pixabay.com

Cyril Taolo, director adjunct al Departamentului pentru faună sălbatică și parcuri naționale, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că numărul elefanților morți a crescut la 330 față de 281 în luna iulie. Veterinarul șef al instituției a participat de asemenea la întâlnirea cu jurnaliștii, afirmând că multe întrebări rămân în continuare fără răspuns.

„Ultimele teste pe care le-am efectuat au detectat neurotoxinele produse de cianobacterii drept cauză a deceselor. Aceste bacterii se găsesc în apă”, a declarat veterinarul, adăugând că „însă încă avem multe întrebări la care trebuie răspuns ca de exemplu de ce doar elefanții au murit și doar de ce doar într-o anumită zonă. Avem mai multe ipoteze pe care le investigăm”.

În țara învecinată Zimbabwe peste 20 de carcase de elefanți au fost descoperite în apropierea celui mai mare parc natural din țară, autoritățile suspectând că aceștia au murit din cauza unei infecții bacteriene.

Populația totală a elefanților din Africa este în declin datorită braconajului din Botwsana, țara în care trăiesc aproape o treime din elefanții de pe continent.

REFERINȚĂ: