Aproape toate organismele ce trăiesc pe fundul apei au fost eradicate de un fenomen încă neidentificat survenit pe coastele peninsulei Kamceatka din orientul extrem al Rusiei, relatează Moscow Times.

Dezastrul ecologic din KamceatkaFoto: Yelena Vereshchaka / TASS / Profimedia Images

Guvernatorul Kamceatkăi, Vladimir Solodov, a declarat că sunt investigate în prezent trei ipoteze privind sursa poluării, respectiv o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai există şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din zone ale acestei peninsule.

Oamenii de știință ruși i-au relatat lui Solodov după o expediție efectuată în zonă pentru a colecta mostre că până la 95% din toată viața marină de pe fundul mării din Golful Avacha a murit.

„Pe țărm nu am găsit multe animale marine mari sau păsări moarte”, a declarat cercetătorul Ivan Usatov, adăugând că „însă scafandrii au descoperit că bentosul (n.r. organismele vii, animale și vegetale, care trăiesc pe fundul unui bazin de apă) de la o adâncime de 10-15 metri este mort în proporție de 95%”.

„Unii pești mari, creveți și crabi au supraviețuit dar în numere foarte mici”, a relatat Usatov.

Oamenii de știință de la Rezervația Naturală Kronotsky și Institutul pentru Pescării și Oceanografie din Kamceatka l-au avertizat pe guvernatorul regiunii că dispariția acestor organisme va cauza moartea animalelor care se bazau pe ele pentru hrană.

„După această scufundare pot confirma existența unui dezastru ecologic. Ecosistemul a fost subminat semnificativ, lucru care avea consecințe pe termen lung întrucât toată natura este interconectată”, a declarat Alexandr Korobov, unul dintre scafandrii care au participat la expediție, acesta adăugând că a resimțit arsuri chimice după scufundare.

Oamenii de știință cred de asemenea că zona contaminată este mult mai mare decât cea examinată de ei, urmând ca o comisie de anchetă să fie înființată pentru a examina dacă apele, aflate în apropierea a două locații în care sunt efectuate teste militare, au fost contaminate de o scurgere de pesticide.

Mai mulţi surferi au fost primii care au observat dezastrul ecologic în urmă cu câteva săptămâni, când au resimţit simptome de intoxicaţie, precum ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă, potrivit organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Puţin mai târziu, o pată apărută pe ocean a schimbat culoarea şi mirosul apei, în timp ce a crescut numărul cazurilor de intoxicaţie, tot mai mulţi localnici acuzând stări de ameţeală şi greaţă după plimbări pe plajă. De asemenea, pe plaje au apărut mii de animale marine moarte, inclusiv stele de mare, caracatiţe, peşti şi o focă.

Reprezentanții Greenpeace au declarat că mostrele colectate de organizația neguvernamentală în zonă conțin niveluri de petrol de patru ori mai mari decât cele normale și că au depistat o concentrație a compusului toxic fenol de 2,5 ori mai ridicat decât cel normal.

REFERINȚĂ: