Moartea masivă a vieții marine semnalată în ultimele săptămâni în Peninsula Kamceatka din estul extrem al Rusiei are cauze naturale fiind cauzată de microalge, potrivit rezultatelor analizelor preliminare prezentate luni de cercetătorii ruși, transmite AFP.

Dezastrul ecologic din KamceatkaFoto: Yelena Vereshchaka / TASS / Profimedia Images

„Sunt sigur că ne confruntăm cu un fenomen natural la o scară relativ mare dar care nu este ieșit din comun în Kamceatka”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Andrei Adrianov, vicepreședinte al Academiei Ruse de Știință.

Acesta a precizat că mostrele de apă colectate prezintă „concentrații ridicate doar în cazul (algelor) Gymnodinium care produc „toxine ce afectează nevertebratele”. Rezultatele ar fi „consecvente cu simptomele clinice observate: greață, vomitat și diaree” raportate de persoanele care au semnalizat prima dată dezastrul ecologic.

Cercetătorii ruși exclud ipoteza unei scurgeri industriale de la una din numeroasele unități militare din peninsulă.

Locuitorii regiunii au relatat în ultimele săptămâni prezența unui număr masiv de animale moarte pe plajele peninsulei de la Oceanul Pacific, o parte a acestora declarând că au simțit arsuri și senzații de vomă când au intrat în apă sau se aflau în preajma acesteia.

Oamenii de știință ruși au confirmat că aproape toate organismele ce trăiesc pe fundul apei au fost eradicate de un fenomen neidentificat, vorbind de existența unui „dezastru ecologic”.

„Pe țărm nu am găsit multe animale marine mari sau păsări moarte”, a declarat cercetătorul Ivan Usatov, adăugând că „însă scafandrii au descoperit că bentosul (n.r. organismele vii, animale și vegetale, care trăiesc pe fundul unui bazin de apă) de la o adâncime de 10-15 metri este mort în proporție de 95%”.

„După această scufundare pot confirma existența unui dezastru ecologic. Ecosistemul a fost subminat semnificativ, lucru care avea consecințe pe termen lung întrucât toată natura este interconectată”, a declarat Alexandr Korobov, unul dintre scafandrii care au participat la expediție, acesta adăugând că a resimțit arsuri chimice după scufundare.

Autoritățile au deschis o anchetă pentru „încălcarea normelor de gestionare a substanțelor și deșeurilor periculoase pentru mediu” și „poluare marină” după ce experții au înaintat ipoteza că incidentul ar fi avut drept cauză o scurgere de combustibil de rachetă toxic.

Guvernatorul Kamceatkăi, Vladimir Solodov, anunțase că sunt investigate trei ipoteze privind sursa poluării, respectiv o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai exista şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din zone ale acestei peninsule.

Cercetătorii ruși au anunțat ulterior descoperirea unei dâre de microalge lungă de 40 de kilometri care plutește în largul apei înspre Insulele Kurile, excluzând celelalte ipoteze vehiculate.

Anunțul acestora a fost făcut în pofida faptului că Greenpeace a relatat că mostrele colectate de organizația neguvernamentală în zonă conțin niveluri de petrol de patru ori mai mari decât cele normale și o concentrație a compusului toxic fenol de 2,5 ori mai ridicat decât cel normal.

Greenpeace a anunțat duminică în cadrul unei conferințe de presă că situația din zonă nu se îmbunătățește și că animale moarte continuă să fie descoperite pe plajele din golful Avacha.

Însă vicepreședintele Academiei Ruse de Știință a dat asigurări luni că „natura se regenerează singură foarte rapid (...) trebuie doar să aștepți, fenomenul va dispărea singur la fel cum a apărut”.

REFERINȚE: