Noiembrie și extremele vremii în România - De la +30 de grade, la peste 30 cm strat de zăpadă

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 2 noiembrie 2020, 13:57 Science - Terra


Un cer splendid intr-o dimineata de toamna
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Luna noiembrie poate aduce în mod excepțional și temperaturi de 28 - 30 de grade în prima sa parte, în timp ce în anii când vin mase de aer rece din Rusia, temperaturile pot scădea la sub -20 de grade și poate ninge ca-n ianuarie. Însă, în ultimii ani noiembrie a fost o lună mai caldă ca de obicei, cu temperaturi ca de septembrie în primele zile. În mod excepțional, în noiembrie pot fi +21 de grade la Predeal și +13 grade la Omu, însă pot fi și cazuri în care stratul de zăpadă poate ajunge la jumătate de metru în Iași sau la Câmpina.

Pe 4 noiembrie 2019 au fost 26 de grade la Turnu Măgurele și Zimnicea, iar pe 4 noiembrie 2018 au fost 27 de grade la Târgu Mureș, Baia Mare și Odorheiu Secuiesc. Pe 10 noiembrie 2010 au fost 27 de grade la Călărași, iar pe 29 noiembrie 2012 au fost 22 de grade în același oraș care deține și recordul absolut pentru noiembrie.

Datele ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie arată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară sub -2 grade şi uneori sub -4 grade Celsius.

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5 grade Celsius şi a fost înregistrată la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926. La Bucureşti, maxima absolută are valoarea de 29,4 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926 ca şi maxima absolută pe ţară.

La Cluj maxima a fost de 26 de grade, la Constanța, de 27 de grade, iar la Iași, de 29 de grade. Chiar și pe vârful Omu au fost 13,6 grade în 1945, valoare uluitoare dacă ținem cont de minima de la Omu.

Astfel, la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957, au fost -30,8 grade, iar în zonele locuite, minima a fost de -28,3 grade la Joseni, în noiembrie 1993. La Bucureşti, minima absolută este de -19,4 grade Celsius, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa. La Cluj, minima a fost -22 de grade, la Iași au fost -21 de grade, iar la Satu Mare și Tg Mureș au fost -20.

În ultimii ani a nins puțin în noiembrie în zonele de câmpie și podiș, dar au existat în trecut excepții, un exemplu fiind noiembrie 1995 când a nins mult, astfel că stratul de zăpadă a ajuns la 52 cm la Sibiu, 48 cm la Câmpina, 38 cm la Brașov și 90 cm la Predeal.

În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din noiembrie, acesta înregistrează o uşoară creştere faţă de luna precedentă.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie, la staţiile meteorologice din România, este de 357,9 mm, înregistrată la Dr. Tr. Severin, în anul 1937.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 146,8 mm, la Dr. Tr. Severin, în data de 6 noiembrie 1937.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1266 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by