Noua specie descoperită este una din cele mai mari izopode cunoscute. Creaturile marine asemănătoare gândacilor care mișună pe fundul oceanelor pot crește până la mărimea unor căței, iar acest nou reprezentant este unul din cele mai mari, scrie Live Science.

Bathynomus rakasaFoto: SJADES 2018

Aceste crustacee sunt cunoscute drept izopode; ordinul Isopoda numără în jur de 10.000 de specii care trăiesc în diverse habitate pe pământ sau în mare și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri până la aproape jumătate de metru. Dintre izopodele oceanice, genul Bathynomus cuprinde speciile cele mai mari, iar noul exemplar, apărut din Oceanul Indian în 2018, este printre cele mai mari văzute vreodată în natură.

Denumit Bathynomus rakasa („rakasa” înseamnă „uriaș” în indoneziană), zdravănul gândac marin măsoară 330 mm în lungime. Este prima nouă specie de izopode uriașe descrisă în mai bine de un deceniu și prima dintre ele aflată în apele din apropierea Indoneziei, afirmă un nou studiu.

Mari sau mici, toate izopodele au multe în comun – patru seturi de fălci, ochi compuși, două seturi de antene și un corp segmentat în șapte secțiuni, fiecare având perechea sa de picioare.

Din cele 16 specii de Bathynomus studiate anterior, șapte sunt considerate „supergiganți” – având spre maturitate peste 150 mm și crescând apoi până la 300 mm, se spune în studiul publicat în revista „ZooKeys”.

Bathyomus rakasa (stânga) comparat cu alt supergigant, B. giganteus (Foto: ZooKeys 2020)

Cercetătorii l-au identificat pe B. rakasa în timpul expediției South Java Deep Sea Biodiversity (SJADES 2018); au colectat două specimene, un mascul și o femelă, de la adâncimi între 950 și 1.260 m. Forma unică a scutului frontal și segmentele abdominale, ca și numărul mare de țepi – între 11 și 13 – de pe abdomen au indicat că supergigantul este o nouă specie, au scris cercetătorii.

În timpul expediției din 2018, oamenii de știință au fost entuziasmați să-l descopere pe izopodul de mare adâncime, un gen descris uneori cu afecțiune ca un „Darth Vader al mărilor” (probabil pentru capul care seamănă cu coiful lordului sith), conform paginii de internet a Muzeului „Lee Kong Chian” de Istorie Naturală. Muhammad Dzaki Bin Safaruan, specialist al muzeului și membru al expediției, a ridicat un izopod la bordul vasului indonezian de cercetare „Baruna Jaya VIII”, fotografia fiind postată de muzeu pe Instagram: „Membrii exepdiției nu și-au putut ascunde entuziasmul când au văzut în cele din urmă unul”, au scris reprezentanții muzeului.

„Identificarea acestei noi specii ne arată cât de puțin știm despre oceane”, spune Helen Wong, coautoare a studiului, cercetătoare la St. Johnʼs Island National Marine Laboratory din Singapore: „Cu siguranță, mai sunt multe de explorat în biodiversitatea adâncurilor din regiunea noastră”.

O altă echipă de cercetători a înregistrat o dovadă rară - și tulburătoare – a comportamentului izopodelor de mare adâncime. O filmare subacvatică prezintă un grup de asemenea gândaci marini care sfâșie și se ospătează din cadavrul unui aligator, pe care cercetătorii îl scufundaseră în Golful Mexic pentru a observa cum acești locuitori ai adâncului consumă o masă venită din cer.

Gândacii marini uriași pot părea respingători, dar verii mult mai mici ai masivelor izopode sunt cu siguranță și mai înspăimântători. Izopode parazite denumite păduchi de limbă devorează limbile peștilor extrăgând sânge pe măsură ce organul se usucă; parazitul ia apoi locul limbii în gura peștelui care este încă în viață.