Cerul deasupra Beijingului a devenit galben închis miercuri iar poluarea atmosferică a crescut vertiginos după ce un nor uriaș de nisip și particule de praf a cuprins orașul, relatează Reuters.

Cerul de deasupra Beijingului a devenit galbenFoto: Steven Shaver / UPI / Profimedia Images

Indexul calității aerului din capitala chineză a crescut până la 324 la ora 16:00 (ora locală), autoritățile municipale afirmând că acest lucru s-a datorat în principal particulelor de nisip și praf. Situația s-a înrăutățit înspre seară, indexul depășind valoarea de 1.300 în unele zone ale orașului.

Particulele au fost purtate de vânturi puternice înspre capitala chineză din Mongolia și Mongolia Interioară, fiind așteptat ca particulele să ajungă în centrul și estul Chinei în cursul zilei de vineri, potrivit Administrației Meteorologice a acestei țări.

Cantitatea de nisip din aer a fost mai scăzută decât în timpul a două furtuni de nisip ce au avut loc în nordul Chinei luna trecută însă viteza vântului a fost mai mare acum, permițând norilor de particule să se deplaseze mai rapid și mai departe.

„Nu mă simt bine. Am avut câteva furtuni de praf anul acesta”, afirmă Gary Zi, un rezident în vârstă de 48 de ani al Beijingului care lucrează în sectorul financiar. „Calitatea aerului este mult mai proastă decât în anii anteriori”, adaugă acesta.

„Respiratul devine dificil. Nisipul îți intră în ochi și în nas”, explică Zi.

Autoritățile comuniste de regulă dau vina pe Deșertul Gobi din Mongolia pentru furtunile de nisip anuale.

Delegați din regiunea aridă Gansu din nord-vestul țării au afirmat luna trecută într-o propunere adresată parlamentului de la Beijing că peste jumătate din furtunile de praf care afectează China în fiecare an provin din străinătate, în principal din sudul Mongoliei.

Beijingul a început să planteze milioane de copaci de-a lungul graniței sale nordice pentru a bloca furtunile de nisip, denumind proiectul „Marele Zid Verde”.

Citește și: