Pe măsură ce Kīlauea erupe, oamenii de știință avertizează că învecinatul Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ de pe Pământ, ar putea fi următorul, relatează The Hill.

Vulcanul Mauna LoaFoto: NASA

„Vulcanul continuă să se trezească din somnul său”, a avertizat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), precizând că „deși o erupție a Mauna Loa nu este iminentă, acum este momentul să vă revizitați planurile în caz de erupție”.

Vulcanul a erupt de 33 de ori de la prima erupție bine documentată din 1843, cea mai recentă având loc în 1984 și producând curgeri de lavă rapide care au ajuns pe coastele insulei, amenințând orașul Hilo.

Deși Mauna Loa nu erupe în prezent, USGS a raportat rate ridicate de deformare și seismicitate care sugerează că sistemul magmatic evoluează.

Între timp, la aproape 3.000 de metri adâncime, lava erupe din vulcanul Kilauea, unul dintre cei mai activi din regiune, însă aceasta rămâne izolată în Halemaʻumaʻu, un crater din Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii, acesta fiind închis publicului din 2008.

„Nivelurile ridicate de gaz vulcanic sunt principalul motiv de îngrijorare legat de activitatea actuală de la vârful Kilauea, pericole suplimentare fiind instabilitatea pereților craterului și căderile de stânci”, a afirmat Observatorul Vulcanic din Hawaii într-o actualizare publicată în 12 mai.

Smog vulcanic a fost purtat de către vânt înspre zone populate, potrivit observatorului, acesta avertizând rezidenții să își minimalizeze expunerea.

Citește și: