​Luna iunie, denumită popular Cireșar este de regulă una ploioasă, fapt confirmat de precipitațiile și avertizările meteo din ultimele zile. Dar sunt ploile din această perioadă mai abundente decât în alți ani? Potrivit estimărilor ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, în săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României. Cât despre ploi, acestea vor fi mai abundente în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Ce arată datele pentru luna iunie 2021 față de media ultimilor 100 de ani?

Statia meteo de la Varful OmuFoto: Facebook/ Ministerul Mediului - Romania

Teoriile, scenariile şi psihozele justificate de climă se remarcă printr-o diversitate inepuizabilă, scrie istoricul Lucian Boia în ”Omul și clima. Teorii, scenarii, psihoze”. Acestea pot fi clasificate în trei categorii principale:

  • Prima categorie este de ordin antropologie şi psihologic: clima a fost folosită multă vreme pentru a explica diversitatea umană. De la început, călători, istorici şi geografi au fost frapaţi de un dublu contrast: diversitatea peisajelor pe de o parte, diversitatea oamenilor şi a popoarelor, pe de altă parte. Cum să nu fii tentat să explici una cu ajutorul celeilalte? Fiinţele umane sunt diferite fiindcă trăiesc sub un cer diferit. Interpretarea climatică a particularităţilor rasiale, etnice şi culturale (de la antropologia fizică la psihologia popoarelor sau „caracterul naţiunilor”, cum spunea David Hume) parcurge filosofia istoriei şi a culturii din Antichitate până la o perioadă destul de recentă.
  • A doua perspectivă este istorică: mersul istoriei în lumina climei. Aceasta este chemată să explice dinamica procesului istoric, progresul şi decadenţa, dezvoltarea anumitor civilizaţii şi stagnarea sau regresul altora. Această interpretare dinamică a cuplului climă-istorie a început şi ea în Antichitate, dar nu a devenit un sistem decât atunci când istoria a început să fie privită ca un proces evolutiv. Secolul al XVIII-lea şi mai ales al XIX-lea, cu dubla teorie a Progresului şi a Evoluţiei, şi cu avansul extraordinar luat de Occident faţă de celelalte părţi ale lumii, au avut tendinţa de a considera clima ca unul dintre factorii responsabili (uneori chiar ca factor principal) al dezvoltării istorice şi al destinului atât de diferit al civilizaţiilor.
  • În sfârşit, un al treilea nivel aduce în joc clima-catastrofă. Această viziune dramatizată în exces se inserează şi ea în marile scheme ale istoriei. Ce poate fi mai eficient decât o zguduire climatică pentru a ruina o civilizaţie, ba chiar pentru a agita ameninţarea unui sfârşit colectiv al întregii umanităţi? Prototipul acestui gen de dereglare este Potopul, unul dintre miturile cele mai impresionante şi mai influente produse de imaginaţia umană, mai spune Boia.

Mai jos, avem datele privind media temperaturilor din ultima sută de ani și temperaturile maxime prognozate pentru marți, 15 iunie 2021:

Capriciile lunii iunie

  • Minimul anual al numărului de zile senine în regiunile de munte se înregistrează în luna iunie, potrivit specialiștilor.
  • Regimul anual al precipitațiilor înregistrează un maxim în luna iunie. În Sud-Vest și Nord-Vest ploile au cea mai mare abundență în iunie și noiembrie, ca urmare a înaintării spre interiorul continentului european a dorsalelor anticiclonului Azoric, care antrenează, la periferia lor, ciclonii atlantici, determinând cantități bogate de precipitații în toată țara.
  • În cursul anului, numărul de zile cu oraje (tunete și fulgere) atinge un maxim în perioada caldă a anului (mai ales în iunie) și un minim în cea rece (noiembrie-martie). Durata anuală medie a orajelor atinge cea mai mare valoare la munte şi valoarea cea mai mică pe litoral şi în Delta Dunării.

În condiţiile unuia din scenariile cu care lucrează Ministerul Mediului (raport), până în 2030 se proiectează o scădere a cantităţilor lunare de precipitaţii faţă de perioada 1961-1990, îndeosebi în lunile de iarnă (decembrie, februarie), o creştere în luna octombrie iar în luna iunie se proiectează o uşoară creştere la staţiile de munte şi scăderi la staţiile de deal şi câmpie.

Temperatura medie anuală creşte cu un gradient orientat spre sud-estul ţării, iar Vestul ţării va avea parte de o încălzire medie nesemnificativă între 0 şi 0.2 oC. În cazul mediilor anuale a cantităţilor de precipitaţii cumulate în 24 ore, calculate ca diferente normate, se remarcă pentru 2020-2030 valori apropiate de normal (i.e. de media climatică 1965-1975) cu uşor excedent în nord-estul extrem şi deficit în sud-est şi sud-vest.

Pentru temperatura aerului, se proiectează o răcire în timpul iernii şi verii aproape în toată ţara, mai pronunţată iarna în regiunile extracarpatice (pana la 1.5oC) şi mai scăzută în regiunile montane; vara, în sudul extrem, se proiectează o uşoară încălzire ( până la 0.2oC) în aproape toată ţara, îndeosebi în Sud.

Uneori, iunie începe cu temperaturi foarte scăzute, iar cel mai recent exemplu este în 2020 când au fost doar +4 grade la Curtea de Argeș pe 1 iunie și +1 grad la Predeal, pe 3 iunie. La munte au fost chiar și -5 grade în stațiile cele mai înalte din Bucegi, Țarcu și Călimani, arată o analiză recentă a HotNews.ro.

Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12 grade C, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. La Bâlea Lac au fost -8 grade.

Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. Ȋn anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9 grade C, la Stâna de Vale înregistrându-se -3,8, cea mai mică maximă absolută din şirul celor 46 de valori. Cu o săptămână înainte minima nopții a fost de +11 grade.

Pe 13 iunie 1950 au fost -2,7 grade la Întorsura Buzăului, temperatura fiind extraordinară mai ales că vorbim de jumătatea lunii iunie. La Miercurea Ciuc au fost -2,2 grade pe 11 iunie 1983. Ambele sunt localități ”poli ai frigului”, obișnuite cu temperaturi mici, însă în cele mai calde zile de la mijloc de iunie pot fi minime de +13 +14 grade.

Una peste alta, pentru săptămâna 28 iunie-05 iulie 2021, mediile valorilor termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Să avem vreme bună pentru concediile care ne așteaptă!