​În orașul chinez Zhengzhou a plouat 201 mm într-o oră și 600 mm în 24 de ore, ceva ce se întâmplă o dată la câteva sute de ani. Spre comparație, în orașele românești din sud plouă sub 400 mm pe an. Ploile extreme au dus la inundații catastrofale în China, iar acest lucru a fost posibil datorită unor factori meteo extraordinari. Însă episoade severe de vreme vor apărea tot mai des, mai ales că atmosfera încălzită de activitățile industriale și agricole reține mai multă umezeală.

Inudatii grave in ChinaFoto: Profimedia Images

Din păcate, așa cum s-a putut vedea și din inundațiile din Germania și Belgia, astfel de episoade severe fac ravagii și în țari dezvoltate care au investit în protecții contra inundațiilor.

În orașul chinez Zhengzhou din provincia Henan precipitațiile au atins 201 mm marți între orele 16 și 17, fiind printre cele mai mari valori măsurate oriunde în lume în decurs de 60 de minute. Recordul absolut pentru precipitații în decurs de o oră aparține unui orășel numit Holt, din statul american Missouri: 305 mm în 22 iunie 1947.

Spre comparație, recordul de precipitații în România pentru 24 de ore este de 224 mm la Drobeta Turnu Severin, pe 12 iulie 1999. Cifra este, așadar, pentru o zi, nu pentru o oră. Pe 17 mai 2021 la stația meteo Stâna de Vale a plouat 180 mm în 24 de ore.

La Zhengzhou 25 de oameni au murit înecați în vagoanele de metrou inundate de torenți, iar acest episod s-a petrecut fiindcă mai mulți factori meteo au apărut simultan și au făcut ca episodul de vreme rea să aibă o severitate fantastică.

În regiune acționau două taifunuri: Cempaka (categorie 1) și In-fa (categoria 2) și ambele au adus în zona orașului cantități uriașe de umezeală (din Marea Chinei de Sud, respectiv din Marea Chinei de Est).

Cantitatea de umezeală prezentă în coloana de aer a atins valori record, făcând posibilă producerea de precipitații în cantități fără precedent. Cum cantitatea de aer uscat era minimă, nu a existat niciun factor care și diminueze eficiența precipitațiilor și să determine evaporarea măcar parțială a apei din picăturile care cădeau.

Acest ultim lucru este important fiindcă în unele cazuri picătura de ploaie își pierde și 30-40% din cantitatea de apă în ”drumul” ei către Terra.

După 200 mm de precipitații într-o singură oră, solul era saturat și sistemele de canalizare nu mai făceau față. Și după acea oră record au mai urmat câteva ore în care precipitațiile au totalizat alte 200 mm fiindcă furtuna a staționat mult în jurul orașului, neexistând vânturi de altitudine care să o trimită în altă zonă.

Specialiștii leagă aceste episoade severe de încălzirea globală și spun că astfel de furtuni puternice și precipitații record vor apărea tot mai des.

În Europa, schimbările climatice vor duce la creșterea numărului de furtuni cu grad scăzut de mobilitate care, în consecință, vor staționa mai mult într-o zonă, aducând cantități foarte mari de precipitații, arată un studiu al Geophysical Research Letters. Episoade precum inundațiile din Germania, Olanda și Belgia nu vor mai apărea doar o dată la 100 de ani, ci mai des.

De ce? Din cauza încălziri globale atmosfera se încălzește și reține mai multă umezeală, ceea ce înseamnă că atunci când norii de ploaie se descarcă, cad mai multe precipitații. Studiul citat mai sus estimează că astfel de furtuni violente pot fi de 14 ori mai frecvente spre anul 2100. Cercetările au arătat că în atmosferă este cu 7% mai multă umezeală pentru fiecare grad Celsius de încălzire.

Surse: Washington Post, Reuters