O lagună din Argentina a devenit roz, ecologiștii afirmând că explicația pentru acest fenomen o reprezintă deversarea unor substanțe chimice în apele sale, relatează Euronews.

Apele lagunei Corfo din Argentina au devenit rozFoto: Captura YouTube

Laguna, aflată în apropierea orășelului Trelew situat la 1.400 de kilometri sud de capitala Buenos Aires, este folosită pentru deversarea deșeurilor unui parc industrial, aceasta nefiind prima dată când apele sale s-au colorat într-un roz aprins.

În ultimele săptămâni locuitorii din zonă au blocat drumurile care duc la uzinele care procesează reziduurile rezultate din procesarea peștilor, autoritățile autorizând agenții economici să arunce aceste reziduuri în laguna Corfo.

„Laguna a devenit roz săptămâna trecută și și-a păstrat culoarea anormală”, afirmă Pablo Lada, un activist de mediu care dă vina pe autorități pentru poluarea lagunei. „Cei care se află la conducere au autorizat otrăvirea oamenilor”, acuză acesta.

Directorul agenției de protecție a mediului din provincia în care se află laguna a declarat că „această culoare roșiatică nu provoacă daune și va dispărea în câteva zile”.

Însă Sebastian de la Vallina, secretarul pentru urbanism al Trelew, îl contrazice: „nu putem minimaliza ceva atât de serios”.

Zeci de companii străine operează în zonă, procesând în principal merluciu și creveți.