Miercuri au fost +48,8 grade C la o stație meteo din Sicilia și, dacă recordul va fi validat, va fi cea mai mare temperatură măsurată vreodată în Europa. Istoria celor mai ridicate temperaturi de pe continent începe cu un record de acum 140 de ani, din Spania, dar acest record nu mai este luat în considerare. În trei țări din Europa maximele au depășit +47 de grade: Italia, Grecia și Spania.

Recorduri de calduraFoto: Korn Vitthayanukarun, Dreamstime.com

2021 - O vară ce va rămâne în istorie

Miercuri au fost +48,8 grade la o stație meteo de lângă Siracusa, în insula italiană Sicilia, iar în capitala Catania au fost +44 de grade C. În aceeași zi erau +29 de grade în nordul țării, la Torino, iar la stația meteo Pian Rosa, la 3.500 m alt în Alpi, erau +10 grade.

Valul de căldură din Mediterana a adus recorduri și în Tunisia: +49 de grade în capitala Tunis și un nou record național pentru țara africană: +50,3 C la Kairouan.

Citește și:

Valul de căldură din România în câteva cifre cheie - În cinci zile au fost peste +40 de grade. Care a fost orașul cel mai fierbinte în ultimele două săptămâni

Vara lui 2021 a adus unul dintre cele mai dure valuri de căldură din acest secol și incendiile de pădure au făcut ravagii în Grecia, Turcia și Rusia. Pe 3 august au fost +46 de grade Celsius în Grecia, iar în Macedonia au fost +44 de grade. Pe 21 iulie au fost +49,1 grade la Cizre, nou record național al Turciei.

În România au fost două zile în care maximele au trecut de +41 de grade: Pe 1 august au fost +41,1 grade C la Calafat, iar ziua următoare au fost +41 la Giurgiu.

Cele mai calde zile din Europa

În Europa, recordul oficial de temperatură este deținut de capitala Greciei, Atena, unde temperaturile au atins +48 C pe 10 iulie 1977. La început de august au fost +43 de grade în capitala Greciei care a fost afectată de incendiile forestiere care au ajuns la periferie.

Pentru Spania, recordul absolut unanim acceptat este +47,3, la Montoro, nu departe de Cordoba, pe 13 iulie 2017. O altă temperatură mare a fost +47,2 grade, înregistrată la Murcia, în 1994.

Foarte cald a fost și în 2017 în Spania, iar pe 13 iulie, la aeroportul Cordoba, în Andaluzia, temperatura a urcat la +46,9 de grade, la doar un grad de temperatura maximă înregistrata vreodată în Europa. La Cordoba au fost +46,6 în iulie 1995.

Recorduri disputate: Cazul Sevilla 50

Surse mai vechi încă dau recordul absolut ca fiind de +50 de grade, înregistrat acum 140 de ani la Sevilla (pe 4 august 1881), însă cercetările au arătat că valoarea este exagerată din cauză că termometrul era plasat foarte aproape de acoperișul dat cu smoală al bisericii unde se afla instrumentul. Pentru Sevilla, recordul de căldură acceptat în prezent este de +46,6 C.

Nu orice măsurătoare foarte veche este pusă puternic la îndoială: spre exemplu, temperatura de +47,8 înregistrată în 1876 tot în Spania, dar la Murcia, este considerată corecta de mai multe surse, fiindcă măsurătoarea a fost făcută la un institut de cercetare.

Unde a fost totuși cel mai cald in Europa? In august 1999 in orășelul italian Catenanuova s-au înregistrat +48,5 grade, dar recordul nu a fost omologat de OMM care acceptă însă recordul de +48 de la Atena, de acum 44 de ani.

În mai multe țări europene maxima absolută a trecut de 44 de grade, inclusiv în România, dar și în Rusia, Serbia, Bulgaria (+45), Macedonia (+46), Franța, Portugalia si Malta.