Trei vulcani au erupt simultan iar alți doi și-au intensificat brusc activitatea pe lanțul de insule Aleutine, scrie ScienceAlert. Această activitate vulcanică crescută nu provoacă deocamdată perturbări, dar este o situație interesantă care a atras atenția oamenilor de știință. Marele vulcan Sitkin, Muntele Pavlof și vulcanul Semisopochnoi se află la un nivel portocaliu de alertă de vulcan începând de duminică 15 august, potrivit Observatorului Vulcanologic din Alaska. Asta înseamnă că erupțiile sunt pe cale de a se produce, deși ele vor fi reduse ca intensitate.

Unul dintre vulcanii aleutiniFoto: https://www.avo.alaska.edu/

Arcul vulcanic aleutian este format din mai mulți vulcani răspândiți de-a lungul limitei a două plăci tectonice și se întinde de la Peninsula Alaska până la Peninsula Kamchatka din Rusia.

Adesea, atunci când vulcanii erup, „trezesc” și alți vulcani din apropiere, motivele fiind deocamdată neclare.

În 1996, activitatea vulcanică și cea seismică a fost răspândită de-a lungul a 870 de kilometri, iar oamenii de știință au spus că asta e mai mult decât o coincidență, fără să știe ce anume ar fi putut-o provoca.

Nici această triplă erupție nu e în acest moment explicată. Anul trecut, cercetătorii au avansat ideea că o parte din vulcanii de acolo ar putea face parte dintr-un supervulcan mai mare.

Geologii și vulcanologii vor monitoriza situația pentru a vedea dacă pot găsi o legătură între erupțiile trecute și cele de acum, dar și pentru a încerca să afle mai multe despre acest misterios arc al vulcanilor.