Faceți cunoștință cu rechinul Oxynotus centrina - mai cunoscut în unele porturi ca „pește porc”. În apă, arată ca orice alt rechin: un vânător rapid și gri, cu aripioare dorsale. Dar dacă ne uităm mai atent la fața lui ne uimește asemănarea cu figura unui porc, scrieLive Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ofițerii de navă din Elba (o insulă italiană din Marea Mediterană, nu departe de Toscana) au creat agitație online când au scos una dintre aceste frumuseți din apă pe 3 septembrie, postând pe Facebook fotografii ale ”ciudățeniei”.

Dacă capul plat al rechinului, ochii larg deschiși și botul turtit și roz nu au fost de ajuns pentru a-i câștiga porecla de „pește porc”, atunci sunetele pe care le scoate vă vor convinge cu siguranță.

„Este denumit în mod obișnuit ”pește de porc ”, deoarece atunci când iese din apă, emite un fel de grohait”, a declarat Yuri Tiberto de la Acvariul Elba din Italia, pentru presa toscană, în urma recentelor descoperiri.

Potrivit paginii de Facebook a Insulei Elba, ofițerii de marină au descoperit că rechinul plutea mort în apă înainte să-l tragă pe debarcader.

Rechinii sunt abundenți în Marea Mediterană, dar corpurile relativ mari îi fac vulnerabili la operațiunile de pescuit, conform Listei roșii a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Din această cauză, populațiile de rechin de acest fel au fost în declin de zeci de ani, iar specia este considerată vulnerabilă (cu un pic mai sigură decât „pe cale de dispariție” pe scara listei roșii).

Marea Mediterană nu duce lipsă de rechini ”ciudați”. În iulie 2019, pescarii din Marea Mediterană au pescuit un rechin „gol” - adică un rechin aparent născut fără piele sau dinți. În mod uimitor, rechinul trăise până la 3 ani înainte să moară în plasele pescarilor. Oamenii de știință nu au văzut încă altceva asemănător.