​Una dintre cele mai controversate hărți din ultimele decenii este una care, chipurile, ar fi datat de la 1440 și ar fi înfățișat cu o precizie uimitoare insula Groenlanda. Harta este cu siguranță un fals, spun cei de la Yale University, locul unde documentul se află de aproape șase decenii. Dovezile ce arată că harta nu este autentică nu sunt puține, iar una ține de un compus de titan care a fost folosit la cerneluri abia acum 100 de ani.

Detaliu de pe Vinland MapFoto: Yale University

Harta Vinland (Vinland Map) a fost donată de un anticar universității Yale din statul american Connecticut, acesta obținând-o de undeva din Europa.

Mulți au fost entuziasmați atunci și au văzut în această hartă dovada că vikingii au ajuns în Groenlanda și în America de Nord și au și cartografiat teritoriile. Alții au spus că multe lucruri nu sunt autentice la această hartă care înfățișa Groenlanda cu o precizie uimitoare pentru anul 1440.

Acum, cei la Yale au spus că nu mai este nicio îndoială: harta Vinland este un fals, nu este o ”comoară medievală” ci o hartă realizată de cineva acum un secol.

Arheologii și istoricii nu au nicio îndoială că un număr mic de vikingi au ajuns în regiunea Newfoundland și în golful St Lawrence (Canada de azi) în jurul anului 1.000, iar în celebrele saga de secol 13 călătoriile au fost relatate pe larg. În plus, dovezi arheologice legate de așezarea Vinland au fost descoperite în celebrul sit canadian L’Anse aux Meadows în anii 60. Probabil însă că în aceste expediții au fost cam 100 de oameni, număr net inferior față de populațiile indigene întâlnite în zona Vinland.

Harta este falsă și pentru că este desenată cu o precizie uimitoare coasta de nord a Groenlandei, nu departe de ce poți vedea pe o hartă modernă și ceva imposibil pentru anul 1440.

În plus, un compus chimic folosit pe hartă a fost utilizat pentru prima oară în jurul anului 1920 pentru fabricarea cernelei. Mai mult, cerneala de pe hartă se fărâmă într-o mod ce nu a mai fost întâlnit la niciun alt tip de cerneală de pe documente de la final de Ev Mediu.

Oricine ar fi confecționat acest fals, este clar că avea cunoștințe despre hărțile medievale pentru că unele detalii au fost falsificate foarte bine.

Sursa: New York Times