Oamenii de ştiinţă au reuşit să înregistreze, în premieră, imagini video din interiorul unui uragan de categoria a 4-a, cu ajutorul unui robot plutitor, relatează Yahoo News și Agerpres.

In interiorul uraganului SamFoto: Captura YouTube

Aparatul a avut de înfruntat forţele uraganului Sam, în Oceanul Atlantic, cu valuri înalte de 15 metri şi cu vânt de peste 190 km/h.

Imaginile arată un cer întunecat şi valuri care balansează violent dispozitivul dezvoltat de compania Saildrone, asemănător unei planşe de windsurfing, de culoare portocalie.

Această „dronă plutitoare” transmite datele în mod direct Agenţiei naţionale oceanice şi atmosferice (NOAA) din Statele Unite. Scopul este acela de a contribui la înţelegerea proceselor fizice de la faţa locului, în vederea îmbunătăţirii prognozelor acestor evenimente climatice extreme şi, astfel, o mai bună pregătire pentru acestea.

Robotul „ajunge acolo unde nicio navă de cercetare nu s-a aventurat vreodată, navigând în centrul ochiului uraganului şi colectând date care vor transforma înţelegerea cu privire la aceste furtuni puternice”, a declarat Richard Jenkins, fondatorul şi CEO-ul Saildrone, citat într-un comunicat.

Centrul uraganelor a mai fost filmat anterior, însă pe calea aerului.

Citește și: