Ascuns sub apele Golfului Mexic, craterul Chicxulub marchează locul impactului unui asteroid care a lovit Pământul cu 66 de milioane de ani în urmă. Cel mai important rezultat al acestui eveniment cataclismic a fost a cincea extincție în masă, care a distrus aproximativ 80% din toate speciile de animale, inclusiv dinozaurii. Dar ce s-a întâmplat cu adevărat când asteroidul s-a ciocnit de Pământ?, se întreabă Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiind geologia atât la Chicxulub, cât și la nivel mondial, oamenii de știință au pus cap la cap ceea ce s-a întâmplat în acea zi cumplită și anii care au urmat acesteia.

Chiar înainte de impactul asteroidului, acesta a fost pregătit pentru decimare, ciocnindu-se cu Pământul în unghiul cel mai distructiv, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Nature Communications.

Asteroidul avea un diametru de aproximativ 12 kilometri și călătorea cu aproximativ 43.000 km / h când a creat un crater de 200 km pe suprafața planetei, a spus Sean Gulick, profesor la Universitatea din Texas Institute for Geophysics, care a condus studiul.

Mai important, asteroidul a lovit planeta la aproximativ 60 de grade deasupra orizontului. Acest unghi a fost deosebit de distructiv, deoarece a permis impactului asteroidului să scoată o cantitate mare de praf și aerosoli în atmosferă.

Gulick a arătat dovezile colegului său din regiune pentru a susține simulările pentru impactul din unghi, inclusiv structura asimetrică a craterului, poziția rocilor mantalei îndoite în sus, secvențele unice de sedimente din nucleele adunate din regiune și, în în special, absența unui tip distinct de rocă, numită evaporite, cum ar fi halita și gipsul.

Echipa lui Gulick a estimat că impactul ar fi vaporizat rocile, trimitând în atmosferă 325 gigatone de sulf sub formă de aerosoli de sulf, precum și 435 gigatone de dioxid de carbon.

Materialul aruncat în atmosferă consta în mare parte din roci pulverizate și picături de acid sulfuric, care provin din roci marine bogate în sulfat, cunoscute sub numele de anhidrit, care s-au vaporizat în timpul loviturii asteroidului, potrivit unui studiu din 2014 publicat în revista Nature Geoscience. Acest nor de material microscopic a creat un giulgiu în jurul planetei, reducând căldura și lumina solară primite.

Răcirea rezultată pe termen lung a modificat drastic climatul planetei.

Un studiu din 2016 publicat în revista Geophysical Research Letters a constatat că temperatura medie la tropice a scăzut de la 27 grade Celsius la 5 C. Pe măsură ce lumina soarelui nu a mai pătruns, fotosinteza a scăzut și baza lanțului alimentar de pe uscat și ocean s-a prăbușit, omorând dinozaurii și multe alte animale.

Între timp, acidul sulfuric aerian a dus la o ploaie acidă letală care a durat câteva zile după impact, ucigând nenumărate animale marine care trăiau în părțile superioare ale oceanelor, precum și în lacuri și râuri, a constatat studiul din 2014.

Impactul a declanșat, de asemenea, tsunami-uri masive care s-au propagat prin oceanele Pământului. Valul a atins inițial aproape 1,5 km înălțime și s-a deplasat cu 143 km / h, iar alte valuri au atins înălțimi de până la 15 metri în Oceanul Atlantic și 4 metri în Oceanul Pacific de Nord, conform simulărilor.

Incendiile care au urmat au contribuit decisiv la blocarea luminii solare

Roca pulverizată și cenușa care a căzut înapoi la suprafață după impact au aprins, de asemenea, o serie de incendii. Fumul și cenușa suplimentară au contribuit probabil la învelișul de răcire, reducând în continuare lumina soarelui.

Este ușor pentru geologi să vadă când a lovit asteroidul atunci când examinează straturile de rocă, deoarce în rocile din întreaga lume, care datează de la sfârșitul perioadei Cretacice, în urmă cu 66 de milioane de ani, există un strat subțire de argilă îmbogățit cu iridiu, un element rar pe Pământ, dar comun printre rocile spațiale, a constatat un studiu de referință din 1980 publicat în revista Science.

Dar, în timp ce alte evenimente spectaculoase, inclusiv incendii și tsunami, captează imaginația, Gulick crede că cel mai important lucru a fost reprezentat de schimbările din atmosfera Pământului, unde învelișul teribil a dus la răcire care a durat mai mult de un deceniu.

"Singura modalitate de a produce un eveniment de extincție în masă este de a aveea de-a face cu ceva care afectează întreaga planetă", a spus el. „Aici aveți dovezi directe despre acest lucru.”