O echipă de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă se pregăteşte să foreze până la un kilometru adâncime în planşeul oceanic de sub banchiza Ross, cea mai mare din Antarctica, pentru a afla dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate contribui la evitarea topirii catastrofale a gheţii de pe continent, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Banchiza Ross din AntarcticaFoto: Flickr

Proiectul de cercetare în Antarctica numit SWAIS 2C va studia sensibilitatea învelişului de gheaţă din vestul Antarcticii (West Antarctic Ice Sheet - WAIS) la o încălzire globală de 2 grade Celsius pe baza sedimentelor aduse la suprafaţă din adâncuri, a informat agenţia guvernamentală Antarctica New Zealand, responsabilă cu efectuarea cercetărilor şi misiunilor de explorare pe acest continent îngheţat.

Oamenii de ştiinţă şi-au propus să desluşească modul în care s-a comportat gheaţa când temperaturile globale au atins nivelurile prognozate pentru următoarele decenii, a anunţat agenţia într-un comunicat emis marţi.

Aceste măsurători geologice ar putea dezvălui dacă există un punct maxim în sistemul climatic când cantităţi mari de gheaţă de pe uscat se topesc, conducând la creşterea oceanelor cu mai mulţi metri.

În cazul în care acest lucru s-a întâmplat anterior s-ar putea repeta, a explicat Antarctica New Zealand. Gheaţa din regiunea WAIS este suficientă pentru a ridica nivelul mării cu patru metri în cazul topirii.

Echipa de cercetători va fora în premieră într-un loc atât de îndepărtat

Echipa SWAIS 2C include unii dintre cei mai renumiţi oameni de ştiinţă specializaţi în Antarctica, în frunte cu Richard Levy de la GNS Science şi Universitatea Victoria din Wellington şi Molly Patterson de la Universitatea Binghamton din Statele Unite.

„Am format o echipă de specialişti în forări, ingineri, experţi de teren şi oameni de ştiinţă care se ridică la înălţimea acestei sarcini. Constatările ne vor arăta cât de mult s-ar putea topi WAIS dacă vom rata obiectivele din Acordul de la Paris”, a spus Levy.

Echipa SWAIS 2C va pleca luna aceasta de la baza Scott pentru o traversare de 1.200 km de-a lungul banchizei Ross până în regiunea Siple Coast, unde gheaţa de pe uscat se întâlneşte cu oceanul şi începe să plutească.

Campaniile realizate în teren în cadrul proiectului SWAIS 2C se vor desfăşura în cursul următorilor trei ani.

Nimeni nu a forat vreodată planşeul oceanic din Antarctica într-un loc atât de îndepărtat de o bază importantă sau atât de aproape de centrul WAIS.

Inginerii de la Universitatea Victoria din Wellington au lucrat timp de patru ani pentru a dezvolta în premieră o tehnologie capabilă să foreze cu apă caldă prin 800 de metri de gheaţă înainte de a preleva mostre de sedimente din adâncurile Antarcticii.

Citește și: