​Oamenii de știință care pilotează un submarin de la distanță au filmat imagini fascinante cu un prădător fantomă uriaș pândind în apele adânci ale Golfului Monterey, California, scrie Live Science.

Meduza gigantFoto: Captura Livescience.com

Uriașa meduză fantomă (Stygiomedusa gigantea) a fost capturată în timp ce plutea senină la o adâncime de aproape 1.000 m de biologii marini de la Institutul de Cercetare a Acvariului din Monterey Bay ( MBARI). Aceasta este una dintre cele doar nouă ”întâlniri” când oamenii de știință de la MBARI au observat creatura în multe mii de scufundări ale submarinului institutului.

„Meduza fantomă gigant a fost colectată pentru prima dată în 1899. De atunci, oamenii de știință au întâlnit acest animal doar de aproximativ 100 de ori”, a spus MBARI într-un comunicat.

Stygiomedusa gigantea, care se numără printre cele mai mari meduze de pe planetă, a fost observată în cele mai adânci părți ale tuturor oceanelor lumii, cu excepția Arcticii. Chiar și așa, MBARI spune că aparațiile creaturii sunt încă rare, deoarece de obicei trăiește la adâncimi mai mari pentru ca oamenii sau submarinele să nu le poată întâlni.

”Clopotul” meduzei din adâncurile mării are mai mult de 1 metru lățime, iar brațele ca o panglică pot crește până la mai mult de 10 m în lungime, a spus MBARI.

Nu se știu multe despre meduzele fantomă, dar oamenii de știință cred că își folosește brațele-gură pentru a capta prada. Creatura se propulsează prin adâncurile întunecate ale oceanului cu pulsuri periodice de la capul său portocaliu slab strălucitor.