Miriapozii sunt o clasă de animale cu trupul alcătuit din segmente sau din inele și cu foarte multe picioare, iar în Australia a fost descoperit primul ”miriapod adevărat”, fiindcă are peste 1.000 de picioare. În engleză, miriapod se spune ”millipede”, ceea ce înseamnă ”1.000 de picioare”, dar nu fusese până acum descoperit niciun exemplar cu mai mult de 750 de piciorușe. Exemplare găsite recent au peste 1.300 de micro-picioare.

Miriapodul cu 1306 de picioareFoto: Nature

Specia a fost numită ”Eumillipes persephone”, unde Eumillipes înseamnă ”miriapod adevărat”. Până acum, miriapodul cunoscut ca având cele mai multe picioare era o specie din zona Silicon Valley, cu ”doar” 750.

Cel descoperit acum trăiește în Australia, corpul are cel mult 10 cm lungime, nu are ochi și trăiește în orificii miniere de foraj, până la peste 60 m adâncime.

În regiunea Western Australia sunt foarte multe exploatații miniere și acolo sunt făcute o mulțime de găuri de foraj foarte adânci, companiile căutând aur și nichel. Acest găuri au sub 15 cm lățime. Conform legii, sunt angajați și consultanți de mediu și biologi care să evalueze în ce fel mineritul va afecta fauna, iar un astfel de consultant, după ce a pus momeli din frunze uscate, a găsit în toamna lui 2020 opt miriapozi din ceea ce avea să fie noua specie.

Aceste capcane sunt lăsate cu lunile în găurile forate, pentru că micile creaturi sunt atrase de frunzele care putrezesc și sunt apoi prinse.

La fel ca multe alte creaturi ce trăiesc în subteran, și acești miriapozi au devenit albicioși la culoare, au multe antene, iar numeroasele picioare îi ajută să avanseze în diverse direcții, prin subteran.

Specia descoperită este uimitoare mai ales pentru faptul că ”spulberă” recordul de picioare ale unui animal: 750 deja erau multe, 1.306 este cu adevărat incredibil.

Multe specii de milipede își încep viața cu doar opt picioare, dar pe măsură ce pielea se desprinde și adaugă noi segmente ale corpului sau inele, pot continua să dezvolte mai multe picioare.

Lucrarea se numește ”The first true millipede—1306 legs long