​Vremea a fost neobișnuită în Europa sud-vestică marți dimineață, iar temperaturile au scăzut în Spania la sub 3 grade, în timp ce mult mai la nord era foarte cald: +22 la Marea Baltică și în partea de sud a Suediei.

Temperaturile in dimineata zilei de 28 iunie 2022Foto: Meteociel

Astfel, în localitatea spaniolă Xinzo de Limia, situată foarte aproape de granița spaniolă, la 620 m alt, minima nopții a fost de +2,3 C. În orașul Vitoria au fost 4 grade, la Burgos 5 grade, la fel și la Valladolid, temperaturi scăzute pentru final de iunie.

Într-o localitate de mai mare altitudine, Puerto de Leitariego, 1.500 m alt, au fost +2,2 C. Și mai sus, la Cap de Vaquiera, un vârf de aproape 2.500m alt, în munții Pirinei, au fst +2,4 C. În același loc au fost nopți cu minime de +15 la jumătatea lui iunie.

Când în Spania erau sub 5 grade, în Rusia și Scandinavia erau peste 20: spre exemplu +23 la Belgorod, în Rusia, și tot +23 în insula Gotland (Suedia). Erau 19 grade într-un oraș din centrul Finlandei și 20 - 21 în câteva locuri din țările baltice.

Cum a fost vremea noapte trecută în România? Datele ANM indică mai multe locuri în care minimele NU au scăzut la sub 20 de grade. Au fost +23,7 la Șiria (jud Arad) și +22,4 C la Dumbrăvița de Codru (puțin mai la nord). Temperaturi ce arată cât de aproape este canicula.

Surse: meteociel.fr, .eldoradoweather.com