În Regatul Unit au fost în premieră peste 40 grade C, cu siguranță pentru prima oară în ultimii 170 de ani, de când există date meteo extinse. Nu se poate știi cu siguranță, dar foarte probabil că o astfel de temperatură s-a mai înregistrat acum 6-7.000 de ani. Modelele climatice indică faptul că 40 C în UK se pot produce o dată la 100 de ani în condițiile de acum.

Temperaturi de 40 de grade in Anglia si in nord-vestul FranteiFoto: Meteociel

Washington Post are o analiză despre această valoare excepțională, citând modele climatice ale organizației Met Office care spuneau că în epoca pre-industrială o zi cu peste 40 C apărea o dată la 7.000 de ani, cel puțin asta era probabilitatea.

Pe la anul 2100, dacă emisiile de carbon vor scădea consistent, o zi cu 40 C în UK va apărea o dată la 15 ani. Dacă emisiile rămân la nivelul din prezent, aparițiile vor fi la 3-4 ani la începutul secolului următor.

Modelele climatice arată și că în prezent, probabilitatea de producere a unei astfel de zile este o dată la 100-300 de ani în UK.

Cairo, Karachi (Pakistan), Phoenix (Arizona, SUA), Riad (Arabia Saudită) sunt locuri care sunt asociate cu temperaturi de peste 40 de grade. Nu însă și Londra.

Modelele climatice întocmite în Marea Britanie până acum câțiva indicau doar probabilitatea pur teoretică de a se înregistra astfel de valori, dar șansele erau minime. Era considerat ceva imposibil, mai ales că în 1990, recordul absolut de temperatură în UK era de 37 C. În general, un record absolut național este depășit cu maxim câteva zecimi de grad, odată la câteva zeci de ani.

Un paleoclimatolog de la Bristol este de părere că în Marea Britanie nu au mai fost în ultimii 6.000 de ani maxime de peste 40 C, iar alții cred că acum milioane de ani au mai fost așa valori.

Este imposibil de spus, mai ales că date meteo pe scară largă există în UK de peste 200 de ani, dar Regatul Unit este țara care deține astfel de date de cel mai mult timp, în unele locuri existând date și dinainte de 1770.

Cert este că țara nu este pregătită pentru așa temperaturi - nici rețeaua de cale ferată, nici locuințele, nici orașele. Zilele cu maxime de peste 25 de C erau rare până în acest secol și totul este gândit pentru un climat blând, cu veri răcoroase și ierni în care înghețul este o raritate.

În ultimii 2.000 de ani au fost perioade ceva mai calde, cum ar fi așa numita „Medieval Warm Period”, aproximativ între anii 750 și 1350, dar se consideră că nicio perioadă nu a fost mai caldă decât cea în care trăim, mai exact ultimii 20 de ani.