Parcul național Death Valley din California deține recordul pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în lume: +56,7 C, iar în anii trecuți au fost peste 54 de grade. Cu atât mai mare a fost uimirea tuturor, fiindcă a plouat în doar câteva ore cât pentru nouă luni și 1.000 de oameni nu au mai putut pleca din cauza torenților.

Inundatii in Death ValleyFoto: Captura YouTube

În zona Furnace Creek din parcul național Death Valley a plouat 37 mm într-o singură zi, aproape de recordul stabilit în 1988. Mai mult, a plouat într-o zi cât în nouă luni și de 14 ori mai mult decât plouă în general în întreaga lună august.

Torentul de noroi a cuprins mașinile a 1.000 de turiști și angajați ai parcului care au rămas blocați, putând să plece abia din a doua parte a zilei de sâmbătă, când apele s-au retras.

Situația a fost gravă, au fost închise drumuri, au fost inundate câteva hoteluri, iar torentul a dus containere de gunoi peste mașinile din parcare, automobilele venind unul peste altul.

Musonul sud-vestic este de vină pentru aceste evenimente extreme, precipitații intense fiind și în alte zone aride din SUA, cum ar fi orașele Phoenix și Las Vegas unde în fiecare vară sunt zile cu peste 43 C.

În SUA au fost în ultima lună mai multe evenimente extreme legate de precipitații, așa-numitele „1-in-1,000 year rain events”, fiindcă au șansa să se petreacă extraordinar de rar.

Surse: CBS, Washington Post