​Încălzirea climei pune tot mai mult în pericol existența copacilor în orașe, arată un amplu studiu internațional care încearcă să evalueze riscul pentru diverse specii de arbori urbani, în contextul anilor tot mai calzi și mai secetoși. Și poluarea afectează oazele urbane de verdeață.

Copaci în orasFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

În contextul curent, cu valuri de căldură mai severe și precipitații prea puține, undeva între 56 și 65% dintre speciile de arbori din orașe sunt în pericol, iar spre 2050, tendințele de încălzire continuând, ponderea poate urca la 68-76%. Stresul termic suferit de copaci se va resimți la un număr tot mai mare de specii.

Cercetătorii au ajuns la aceste rezultate, studiind date despre mai bine de 3.000 de specii de arbori și arbuști din 78 de țări și au calculat toleranța climatică a fiecărei specii la condițiile din prezent, dar și la cele prognozate pentru 2050, când lucrurile vor sta și mai rău.

Printre speciile evaluate se numără stejarii, plopii, arțarii și castanii.

În multe orașe se plantează arbori care nu pot face bine față condițiilor de încălzire a climei, dar orașele mai bogate își permit sisteme de irigații care compensează parțial precipitațiile în scădere.

La acest studiu au lucrat cercetători de la mai multe universități precum Western Sydney University (Australia) și Université de Picardie Jules Verne (Franța).

Studiul a fost publicat în Nature Climate Change

Surse: phys.org, BBC