Erupția vulcanică din Tonga produsă în ianuarie a fost cea mai puternică măsurată vreodată cu aparatură modernă și a avut efecte și mai puternice asupra mediului, decât se știa, arată cele mai noi date din Noua Zeelandă.

Eruptia vulcanului TongaFoto: Captura YouTube

Erupția vulcanului subacvatic Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai, în ianuarie 2022, a fost cea mai puternică explozie atmosferică înregistrată pe Terra în ultima sută de ani, arată datele National Institute for Water and Atmospheric Research (NIWA) din Noua Zeelandă.

Explozia a aruncat în aer 10 km cubi de materie, echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice, iar cenușa și vaporii de apă au ajuns până la 40 km în atmosferă, în zona denumită mezosferă, extrem de departe și prima oară când resturile proiectate de o erupție ajung în mezosferă.

Erupția a generat și valurile de tip tsunami care au atins 15 m înălțime și aceste valuri de tip tsunami au fost detectate în multe locuri din lume, de la Vladivostok până în Alaska și din Chile în Japonia.

Și fundul mării a suferit schimbări pe o lungime de 80 km în zona vulcanului, iar erupția rivalizează cu cea a vulcanului Krakatau (Krakatoa) din 1883 care a făcut zeci de mii de morți, într-o vreme când însă nu existau aparatele moderne de măsură. Marea diferență este că erupția din Tonga a fost a unui vulcan subacvatic.

Șase oameni au murit ca urmare a erupției din Tonga, dintre care doi în Peru. Erupția a rupt și un cablu submarin esențial, Tonga fiind „ruptă” pentru un timp de internetul global, ceea ce a dus la venirea cu întârziere a ajutoarelor din partea țărilor mari.

Surse: AFP, National Geographic