O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a descoperit în ce consta hrana primelor animale care au trăit pe Pământ, conform agenției Xinhua.

TerraFoto: Profimedia Images

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia arată, într-un studiu publicat miercuri, că Ediacara biota, un grup de organisme mari, cu corp moale, care au trăit în urmă cu aproximativ 600 - 540 de milioane de ani, se hrănea cu bacterii şi alge de pe solul oceanic. Analizând fosilele care conţineau rămăşiţe moleculare ale ultimei mese a acestor vieţuitoare, cercetătorii au confirmat că un organism cunoscut sub numele de Kimberella avea gură şi digera hrana într-un mod similar celui întâlnit la animalele moderne.

O altă specie, Dickinsonia, care atingea 1,4 metri lungime, absorbea hrana prin corp în timp ce se deplasa de-a lungul fundului oceanului.

Cele două organisme au trăit cu aproximativ 20 de milioane de ani înainte de "explozia cambriană", un eveniment major în timpul căruia a avut loc o diversificare a formelor de viaţă de pe Pământ şi care a schimbat cursul evoluţiei, ducând la apariţia vieţuitoarelor moderne.

"Descoperirile noastre sugerează că animalele biota Ediacara, care au trăit pe Pământ înainte de explozia cambriană care a dus la vieţuitoarele moderne, erau un amestec de ciudaţi, cum ar fi Dickinsonia, şi animale mai avansate, cum ar fi Kimberella, care deţinea deja câteva proprietăţi fiziologice similare oamenilor şi animalelor din zilele noastre", a declarat cercetătorul Ilya Bobrovskiy, autorul principal al studiului, citat într-un comunicat.

"Ediacara biota sunt, într-adevăr, cele mai vechi fosile suficient de mari pentru a fi vizibile cu ochiul liber şi reprezintă originea noastră şi a tuturor animalelor existente astăzi. Aceste creaturi reprezintă cele mai adânci rădăcini vizibile ale noastre", a adăugat el.

Atât fosilele de Kimberella, cât şi cele de Dickinsonia au fost prelevate de Bobrovskiy de pe stânci situate lângă Marea Albă din Rusia, în 2018. (Sursa: Agerpres)