Agenţia spaţială americană (NASA) a lansat cu succes un balon ştiinţific cu super-presiune din Noua Zeelandă, sâmbătă, îndeplinind astfel un obiectiv ce a fost stabilit în urmă cu 15 ani, informează DPA.

NASAFoto: Michael DeFreitas / robertharding / Profimedia

Acel balon cu super-presiune, de mărimea unui stadion de fotbal şi deţinând o capacitate mare de transport, s-a ridicat de pe Aeroportul Wanaka, amenajat în Insula de Sud a Noii Zeelande, într-o misiune ce vizează cel puţin 100 de zile de zbor în atmosfera înaltă a Pământului, au precizat reprezentanţii NASA într-un comunicat.

Un prim balon din această gamă a fost lansat pe 16 aprilie şi a executat deja trei rotaţii în jurul emisferei sudice a Terrei, plutind la altitudinea de 33.000 de metri.

Potrivit lui Debbie Fairbrother, coordonatoarea programului, faptul că două baloane cu super-presiune se află în zbor în acelaşi timp reprezintă atingerea unui obiectiv ce a fost trasat în urmă cu 15 ani.

"Sunt atât de încântată în această zi, am reuşit! Sunt foarte mândră de balonul nostru şi de echipele noastre tehnice pentru realizările lor. Cu aceste două baloane, ne pregătim pentru a sprijini alte programe ştiinţifice, mai avansate, în anii următori", a declarat ea.

NASA a anunţat că dispozitivul Extreme Universe Space Observatory 2 (EUSO-2) se află la bordul celui de-al doilea balon. EUSO-2, dezvoltat în cadrul unei misiuni ştiinţifice a Universităţii din Chicago, va detecta particulele de raze cosmice cu energie ultra-înaltă ce provin din afara galaxiei noastre şi care pătrund în atmosfera Pământului.

Originea acestor particule nu este deocamdată cunoscută, iar datele ce vor fi colectate de EUSO-2 vor contribui la descifrarea acestui mister, au precizat reprezentanţii NASA.