HotScience

Cum se formeaza zacamintele de hidrocarburi

de Adrian Stanica     HotNews.ro
Duminică, 8 februarie 2009, 12:58 Science - Terra


Unele dintre cele mai controversate dezbateri din ultima saptamana s-au axat in jurul zacamintelor de petrol care ar putea exista pe platforma continentala a Marii Negre recent atribuita Romaniei. Numerosi termeni au fost folositi in dezbaterile presei, mai mult sau mai putin corect. De aceea Hotscience va propune o scurta prezentare simplificata a conditiilor necesare pentru formarea unui zacamant de hidrocarburi.

Roca bituminoasa
Foto: AP
Combustibilii fosili – sau hidrocarburile – sunt compusi chimici cu structuri complexe, de regula bazate pe legaturile dintre atomii de carbon si hidrogen. Cea mai acceptata teorie a originii hidrocarburilor (deci si a petrolului) este cea biologica.

Cum se formeaza petrolul?

In conditiile unui mediu acvatic lipsit de oxigen (anoxic) organismele moarte - fie ele vegetale sau animale – nu se descompun – ci intra intr-un proces lent de transformare in care rolul principal il au bacteriile anaerobe, cele care traiesc adica in lipsa oxigenului.

In anumite bazine marine care sunt semi-izolate de Oceanul Planetar si in care, datorita slabei circulatii verticale a apelor apare o penurie de oxigen (cum, de exemplu, este in prezent bazinul Marii Negre) organismele moarte care cad pe fundul marilor nu se mai descompun.

La scara timpului geologic, in aceste bazine se acumuleaza astfel volume importante de materie organica, care intra in amestec cu celelalte sedimente ajunse pe fundul bazinului marin (de exemplu particule de argila carate aici de fluviile de pe marginea marilor – sau de vanturi). Pe fundul marilor, in zonele lipsite de oxigen, se formeaza astfel maluri – sau noroaie – numite sapropelice – care sunt foarte bogate in materie organica (noroiul sapropelic are in compozitia sa mai mult de 10% carbon de origine organica). 

Un exemplu elocvent de zona marina bogata in mal sapropelic este zona abisala a Marii Negre. Aici acest proces de acumulare a noroaielor sapropelice a inceput in ultimele mii de ani si e in curs de acumulare in perioada actuala.

In timpul geologic, datorita permanentei miscari a placilor tectonice, bazinul marin lipsit de oxigen evolueaza – iar acumularea sedimentelor de aici poate duce la acoperirea malurilor sapropelice. Aceste strate incep sa fie ingropate din ce in ce mai mult – si datorita miscarii bazinului in care se afla pot cobori la adancimi din ce in ce mai mari. In aceste conditii, malurile incep sa se transforme in roci (se solidifica – iar din ele incep sa fie expulzate fluidele datorita presiunilor din ce in ce mai mari). Rocile acestea – numite bituminoase – datorita bogatiei lor in materie organica – reprezinta rocile din care rezulta petrolul. Hidrocarburile iau nastere in anumite intervale de temperatura si presiune mai ridicate, intr-o “fereastra” de timp bine stabilita.

Datorita presiunilor ridicate, hidrocarburile (lichide – petrolul - si gazoase – gazul metan) sunt expulzate din rocile nou formate si incep sa urce spre suprafata. Drumul lor spre suprafata se face prin porii rocilor, precum si prin fisurile si crapaturile formate deasupra stratelor-sursa si in lungul posibilelor falii care au modelat partea superficiala a Pamantului.

Migrarea hidrocarburilor se poate incheia in anumite situatii direct la suprafata (atunci cand se formeaza lacurile de asfalt). In aceasta situatie metanul se pierde in atmosfera iar petrolul se oxideaza – intra adica in descompunere sub actiunea oxigenului. In alte situatii insa, acest fenomen de migrare se poate incheia prin acumularea hidrocarburilor in zacaminte.

Care sunt conditiile necesare formarii unui zacamant de hidrocarburi?

Este necesara indeplinirea simultana a mai multor conditii, fara de care hidrocarburile expulzate din stratele bituminoase nu pot fi stocate.
 1. Existenta unei roci-rezervor. Hidrocarburile se acumuleaza si apoi pot fi gasite in roci permeabile poroase si/sau fisurate, de regula gresii (vechi nisipuri cimentate in timp, petrolul existand in porii dintre particule), calcare sau dolomite fisurate.
 2. Existenta unui acoperis impermeabil al rocii-rezervor. Pentru ca hidrocarburile sa nu migreze mai departe spre suprafata, roca-rezervor trebuie sa fie protejata la partea sa superioara de o alta roca, impermeabila, cum este de exemplu argila.
 3. Existenta unei “capcane”. Rocile-rezervor in care putem gasi hidrocarburi au fost de regula lipsite de comunicare (impermeabilizate) de stratele alaturate, ceea ce a blocat migratia hidrocarburilor pe laturi. Aceste capcane sunt – de multe ori – structuri formate datorita miscarilor Pamantului. Cele mai clasice sunt structurile numite anticlinale, care au forma de clopot sau dom. Hidrocarburile se acumuleaza astfel in partea de sus a domului (clopotului) si, daca roca-rezervor nu este afectata de  miscari tectonice care sa o dezizoleze, acestea pot ramane aici pentru multa vreme. Aceste structuri sunt depozitele de hidrocarburi care, daca au volume semnificative economic de petrol si/sau gaze, sunt considerate zacaminte.

Sonda de petrol
Foto: AP
Datorita greutatii specifice diferite si a faptului ca nu se pot amesteca, hidrocarburile sunt separate de apa – prezenta la randul ei in porii rocilor si care se poate, de asemenea, afla in migratia ei spre verticala. In cazul in care hidrocarburile sunt acumulate intr-un rezervor, atunci acestea se vor afla intotdeauna la partea superioara a acestuia, iar apa la partea de jos.

Cazul zacamantului clasic de petrol este numit cu “cap de gaze”, pentru ca metanul, cel mai usor, se separa in varful clopotului, sub acesta se acumuleaza petrolul iar apa este prezenta totdeauna la partea inferioara.

Evident, un factor vital pentru cautarea zacamintelor de petrol este TIMPUL. Daca rocile bogate in materie organica sunt prea “tinere”, atunci, chiar daca geologii descopera capcane cu roci-rezervor bine  izolate, in porii acestora se va gasi de regula apa. Daca hidrocarburile au aparut acum foarte multa vreme, acestea au putut migra si s-au putut si acumula in zacaminte, care au putut fi mai apoi afectate de miscarile Pamantului.  

De aceea, geologii si geofizicienii care studiaza si prospecteaza pentru hidrocarburi parcurg intotdeauna mai multe etape obligatorii:
 1. Studiul evolutiei bazinului de sedimentare (adica a zonei in care se acumuleaza roci sedimentare) pentru a descoperi daca s-au putut forma roci bituminoase, care sa poata forma hidrocarburile.
 2. Zacamant de petrol in exploatare
  Foto: AP
  Studiul geometriei corpurilor sedimentare, in cautarea rocilor rezervor si a “capcanelor” in care s-ar putea acumula hidrocarburile. Acest studiu se face de regula prin metode seismice (emiterea controlata a unor unde elastice care se reflecta atunci cand traverseaza medii de diferite densitati. Inregistrarea si prelucrarea acestor reflexii – in functie de timpul in care acestea se intorc la aparate – da forma si pozitia sedimentelor de sub pamant sau sub mare).  
 3. In cazul in care geologii au detectat capcane si au gasit indicatii care arata prezenta unor roci bituminoase – doar forajele pe partea cea mai de sus a unei capcane pot arata daca aceasta contine sau nu petrol sau gaze.

N.A. Asa cum am mentionat la inceputul materialului, acest text are doar un caracter informativ, nedorind sa intre in detalii privind foarte complicata istorie a generarii si acumularii hidrocarburilor sau a tipurilor de capcane.

Un material video educativ privind formarea, migrarea si acumularea hidrocarburilor poate fi vizualizat aici:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16769 vizualizari

 • -8 (8 voturi)    
  buna intrebare ! (Duminică, 8 februarie 2009, 13:24)

  turistul [anonim]

  mie unul imi este greu sa cred ca aceste cantitati imense de hidrocarburi provind din organisme moarte ... ar insemna sa fi fost foarteeeeeee multe organisme moarte adunate la un loc ... greu de crezut ...
  • -5 (9 voturi)    
   potop (Duminică, 8 februarie 2009, 13:51)

   simgramancri [anonim] i-a raspuns lui turistul

   Toate zacamintele au fost formate in timpul potopului lui Noe. A fost singurul moment din istorie cand s-au putut inregistra toate conditiile esentiale pentru producerea acestor hidrocarburi.
   • +4 (6 voturi)    
    ugachaka (Duminică, 8 februarie 2009, 16:37)

    Tibi. [utilizator] i-a raspuns lui simgramancri

    Nu in timpul lui Noe.. ci in timpul lui Ugachaka, Zeul Apelor si Inundatiilor, acum fix 6.245 de ani.
   • +3 (7 voturi)    
    pt simgramancri (Duminică, 8 februarie 2009, 17:12)

    Vlad I [anonim] i-a raspuns lui simgramancri

    Amice nu exista dovezi fizice ca ar fi existat un potop universal, tot ce-ti spun unii frati sunt doar ipoteze infantile fara nici o sustinere cu dovezi fizice. Teoretic un crestin ar trebui sa iubeasca adevarul, poate ca evolutionismul teist (unde D-zeu conducea evolutia este mai aproape de adevar). O inundatie nu poate aseza sedimentele pe straturi, cele de jos numai cu plante si animale primitive iar deasupra plante si animale moderne. Straturile pot fi intercalate cu stratri de lava, ori tu stii ca o inundatie nu permite asa ceva in sedimente. Cantitatea de carbune existenta este de 10-20 ori mai mare decat toata vegetatia existenta, dupa unii autori vegetatia de azi reprezinta doar 3% din rezervele de carbune, deci nu poate provini dintr-o singura epoca. Unde asezi tu omul de neanderthal? scoatem asa o explictie "tip carpeala" spunem ca era omul degenerat dinainte de potop si gata?
    • -1 (3 voturi)    
     wow!!! (Duminică, 8 februarie 2009, 23:32)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui Vlad I

     si eu care credeam ca simgramancri glumea... voi chiar luati chestia asta cu teismele si religiile in serios?! In curand o sa aud ca nu acceptati nici evolutia!!!
     • 0 (0 voturi)    
      ce mie nu-mi place.. nu e (Marţi, 10 februarie 2009, 6:10)

      atreus [anonim] i-a raspuns lui atreus

      si in sfarsit vedem si reversul metodei de "informare rapida" pe internet: Nu conteaza cate studii s-au facut, care e logica din spatele unor afirmatii etc. Atata vreme cat mie nu mi se pare posibil inseamna ca nu e posibil... altfel spus, ne ciocnim de superficialitatea specifica jurnalismului... stiinta cere timp si rabdare mai multa decat pentru o simpla cautare pe google...
  • +2 (4 voturi)    
   nu se aduna intr-un an :) (Duminică, 8 februarie 2009, 14:00)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui turistul

   Sunt foarteeeeee multeeeee.... :)

   Vorbim aici despre MILIOANE de ani - si nu numai despre pesti, ci si despre plante marine, plancton samd...

   Mai exista si situatia in care un "eveniment" face sa moara dintr-o data extrem de multe organisme (cazul Marii Negre, cand s-a prabusit "pragul" stramtorii Bosfor - si apele foarte sarate din Mediterana au navalit peste organismele de apa (aproape) dulce din Marea Neagra.

   Asta nu inseamna ca nu exista mai multe ipoteze despre geneza petrolului - cea din articol este insa cea acceptata de cei mai multi cercetatori.
  • 0 (0 voturi)    
   mai informeaza-te (Duminică, 29 aprilie 2012, 22:23)

   Miaow [utilizator] i-a raspuns lui turistul

   am facut log-in special ca sa-ti dau un vot negativ. asta spune tot.
 • -8 (12 voturi)    
  Sadismul articolului (Duminică, 8 februarie 2009, 13:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  La ce ne mai foloseste aceasta indoctrinare geologica?
  Numai asa, pentru cultura noastra generala?
  Ceea ce face autorul articolului se chiama sadism. Nu face altceva decat sa rasuceasca apasat cutitul pe care l-a implantat Tariceanu, pana la prasele, in spinarea tarii, "clocind" jefuirea hidrocarburilor din Marea Neagra.
  Va multumim domnilor liberali ca aplicati cu succes doctrina lansatea de Patriciu, in premiera, aseara la Realitatea, conform careia bogatia naturala a tarii, in hidrocarburi, nu mai este o "rezerva strategica", este doar un obiect de negociere si de vanzare libera, in lumea capitalistilor cu staif, ultra-globalizati.
  • +5 (7 voturi)    
   comentariu stupid (Duminică, 8 februarie 2009, 14:10)

   om curios [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   mai degraba comentariul tau e sadic, stupid si partizan; te lasi manipulat sau incerci sa manipulezi in continuare; gazele din marea neagra sunt un partz; pana vom ajunge sa le exploatam, o sa folosim mai degraba curent electric din surse regenerabile
   asta daca supravietuim crizei de la care incearca sa ne distraga atentia mass media tabloida din romania
   mai bine comenteaza incompetenta evidenta a guvernului, complet nepregatit pentru aceste vremuri tulburi
  • +3 (5 voturi)    
   raspuns lui om bun (Duminică, 8 februarie 2009, 15:24)

   cc(anonim) [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Indoctrinare geologica!!!!.Sadism!!! Omule ,du-te cat mai repede la un psihiatru ca esti bolnav GRAV,ai o minte care nu mai poate sa discearna politica de stiinta,etc de etc.Esti obsedat asa de mult de treburile politice care se intampla ,mai ales de cele care nu-ti plac ,incat ....in comentariul tau vorbesti de cutit,..implantat pana la prasele..???.Ar fi bine sa lasi pe altii sa se ocupe de acele probleme majore,ca mai de vreme sau mai tarziu ,aceste probleme vor fi rezolvate corect ,doar traim intr-un stat de drept .Si inca ceva....cauta sa te obisnuiesti cu gandul ca traiesti intr-o tara cu economie de piata ,in care unii cumpara daca au cu ce ,si altii vand inclusiv statul, daca au ce sa vanda.
   • 0 (0 voturi)    
    EXCELEEENT !!! (Luni, 9 februarie 2009, 14:30)

    Cetentereseaza [anonim] i-a raspuns lui cc(anonim)

    ... m-am "ras" pe mine !!!....
    BRAVO pt. replika !
  • +2 (4 voturi)    
   ????? (Duminică, 8 februarie 2009, 17:07)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Doamne fereste! Te-ai astepta ca persoanele care umbla pe Internet sa aiba cel putin un minimum de... Dar uite! se mai si inseala omul!!!

   CE are articolul asta cu "indoctrinarea"? E un articol PUR de informare! Omul ala nici macar nu spune daca petrolul din Marea Neagra e "mult" sau "putin"! Explica doar cum se formeaza - si nici macar nu sustine ca e singura "teorie" (pt. ca unii sustin si ca petrolul - sau, cel putin, unele zacaminte de gaze - s-ar putea sa se fi format si pe cale anorganica).

   Doamne! dushi sunt unii!!! Ce "sadism", omule? Mergi si te trateaza!

   CINE a pretins vreodata ca hidrocarburile din Marea Neagra sunt o "rezerva strategica"? Pai, cred ca nici macar nu s-a facut un "calcul de rezerve", sa se vada cat si cum si daca este! Pana cand un zacamant sa ajunga "rezerva" trebuiesc facute n'shpe lucrari! Cine a fost acela care a zis? Iliescu? Nastase? Hrebe? Iacubov? Vadim?

   Si BINEINTELES ca un zacamant e un "obiect de negociere" - problema unui guvern "bun" e sa negocieze cat mai BINE - si sa vanda cu un pret care sa MERITE!
 • +2 (2 voturi)    
  keep on good work! (Duminică, 8 februarie 2009, 21:52)

  madonion [anonim]

  Foarte bun articol, iar rubrica hot science unul dintre motivele pentru care revin zilnic pe sit.
  • -1 (3 voturi)    
   sit-ul (Duminică, 8 februarie 2009, 23:35)

   nero [anonim] i-a raspuns lui madonion

   pe "sait" daca vrei sa urmezi regula de aur a grafiei romanesti sau pe "site" daca esti om normal. Pe "sit" doar daca esti arheolog sau ceva relicva...
 • -2 (2 voturi)    
  Pamantul era plat. . . . . (Luni, 9 februarie 2009, 9:20)

  Vali Cel Batran [anonim]

  . . . . .spunea o teorie pe vremuri si au trebuit sa treaca secole si sa moara oameni ilustri pana sa se inteleaga ca de fapt este rotund si nu este buricul universului.Asa si in prezentarea din articol se da ca sigura existenta petrolului( ca de el e vorba) datorita pestilor si abacteriilor moarte in decursul vremurilor. Poate fi, dar eu nu cred ca acest proces sa poata genera asemenea cantitati enorme de petrol in lume. De ce nu am crede de exemplu ca petrolul ca si gazele naturale sa fie generate de activitatile din straturile inferioare ale pamantului ca un reziduu al arderilor de acolo. De ce oare petrolul se gaseste in principal la intersectia marilor placi tectonice? si de ce unele zacaminte abandonate in timp au revenit exploatabile? Probabil ca omenirea consuma mai mult decat poate produce uzina numita Terra.Nu dati cu pietre, sunt un profan care isi da si el cu parerea!
  • 0 (0 voturi)    
   era plat ...odata (Luni, 9 februarie 2009, 11:10)

   dragonfly [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   omule, autorul nu zice ca e singura modalitate de formare a hidrocarurilor ci zicea ca e metoda acceptata de multi oameni de stiinte dar daca citesti bine la sf articolului zice ca nu e singura modalitate acceptata de oamenii de stiinta, deci... inainte de a spune o tampenie citeste bine articolul si unele comentarii de bun simt ca sa iti formezi o opinie ca ,dupa cum zici si tu, ca nu esti expert in hidrocarburi si nici in extragerea lor
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Luni, 9 februarie 2009, 11:31)

   Dacu [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   De ce unele zacaminte exploatate si abandonate au redevenit exploatabile ?
   O teorie sustine (si o confirma prezentul articol) ca rocile poroase (capcana) in care se inmaganizeaza petrolul, odata golite, se pot umple din nou peste cativa ani buni. Adica ele isi fac rolul in continuare daca mai exista hidrocarburi prin zona.
 • 0 (2 voturi)    
  black gold (Luni, 9 februarie 2009, 10:56)

  ionion [anonim]

  iata si o alta explicatie a originii hidrocarburilor... mult mai plauzibila, dar neagreata din cu totul alte motive decat cele stiintifice:

  The Origin of Oil—A Creationist Answer
  http://www.answersingenesis.org/articles/arj/v1/n1/origin-of-oil
  http://www.answersingenesis.org/articles/am/v2/n1/origin-of-oil

  acum fiecare sa cantareasca cele 2 posibilitati si sa judece singur... nu sa se pronunte apriori, cum se intampla de obicei, fara sa stie de fapt despre ce e vorba.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Luni, 9 februarie 2009, 11:25)

  Dacu [utilizator]

  Multumim pentru articol.
  Interesant si educativ.
 • 0 (0 voturi)    
  A&I (Luni, 9 februarie 2009, 16:23)

  alexescu [anonim]

  Actual si informativ!
 • 0 (0 voturi)    
  geneza hidrocarburi (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:15)

  PL [anonim]

  Interesant articolul, dar pentru un om care nu are nici un fel de cultura geologica, este de neinteles. Este adevarat 100%, fara infloriri si generalizari, dar obositor pentru un neinitiat.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by