Oamenii de stiinta australieni au demonstrat pentru prima data ca exista o legatura intre schimbarile climatice si miscarile tectonice, lucru care ne-ar putea ajuta sa intelegem de ce au loc cutremure tot mai puternice, relateaza AFP.

O echipa de cercetatori australieni, care a reunit, de asemenea, cercetatori francezi si germani, a anuntat miercuri ca s-a descoperit ca intensificarea musonului in India a accelerat cu 20% deplasarea placii tectonice indiene in ultimele zece milioane de ani.

Potrivit lui Giampiero Iaffaldano, care conduce echipa de cercetatori, desi oamenii de stiinta au sustinut de foarte mult timp ca miscarile tectonice afecteaza clima, dand nastere la formatiuni muntoase noi sau la gropi oceanice, acest studiu demonstreaza pentru prima data ca si varianta opusa este de asemenea adevarata.

"Inchiderea sau deschiderea de bazine oceanice sau aparitia de munti inalti, cum ar fi Anzii sau Tibetul, sunt procese geologice care afecteaza clima", a declarat el pentru AFP.

"Noi vrem sa aratam la randul nostru pentru prima data ca si "inversul" este adevarat, ca schimbarile climatice pot afecta, la randul lor, miscarea placilor tectonice", a adaugat el.

Cercetatorii atrag totusi atentia ca nu se poate trage concluzia ca incalzirea globala va provoca o frecventa mai mare de cutremure puternice, cum ar fi cutremurul recent din Japonia, pentru ca aceste tendinte sunt masurate pe parcursul a "milioane de ani."

Echipa de specialisti va incerca de acum sa stabileasca si daca schimbarile climatice au avut efecte asupra placilor tectonice si in alte parti ale lumii in afara de India.