O centura subtire de particule de antimaterie, denumite antiprotoni, a fost descoperita, in premiera, in jurul Pamantului, de satelitul Pamela, relateaza BBC.

Descoperirea, prezentata pe larg in Astrophysical Journal Letter, confirma teoria potrivit careia campul magnetic al Terrei ar putea capta antimaterie.

Echipa de cercetatori afirma ca un numar mic de antiprotoni exista in spatiul dintre centurile de radiatii Van Allen, ce contin materie "normala". Acestia sustin ca ar putea fi suficienti antiprotoni pentru a alimenta motoarele pe baza de antimaterie ale viitoarelor nave spatiale.

Antimateria a fost detectata de satelitul Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics), lansat in 2006 pentru a studia natura particulelor de energie puternica emisa de Soare si din afara sistemului nostru solar - radiatii cosmice.

Aceste particule ale razelor cosmice se pot ciocni de moleculele care alcatuiesc atmosfera terestra, dand nastere unor "ploi de particule".

Unul dintre obiectivele satelitului Pamela a fost acela de a identifica un numar mic de particule de antimaterie, printre particulele de materie obisnuita, mult mai numeroase, precum protonii si nucleele atomilor de heliu.

Noua analiza arata ca, atunci cand Pamela trece printr-o regiune numita anomalia magnetica din Atlanticul de sud, observa de mii de ori mai multi antiprotoni decat ar detecta in mod obisnuit, in urma descompunerii unor fluxuri de particule.

Echipa afirma ca aceasta este dovada faptului ca centurile de antiprotoni - corespondente ale centurilor Van Allen - tin acei antiprotoni impreuna, cel putin pana cand acestia se intalnesc cu particule de materie din atmosfera terestra, care se "anihileaza", dand nastere unor raze luminoase.

Centura este "cea mai abundenta sursa de antiprotoni din apropierea Terrei", afirma Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautor al acestui studiu.